csérek, récék, sirályok

2021.03.10. 10:54

Tavaszi nagytakarítást tartottak a Bihari-síkon

Így kényelmesebben költhetnek az ott megforduló madarak.

Fotó: Simay Gábor

A tavasz elérkeztével elvégezték a tavaszi nagytakarítást a Bihari-sík egyik legfontosabb sirálytelepén, közölte honlapján a Hortobágyi Nemzeti Park. A céljuk az volt, hogy az évben felnövő gyomokat, kórókat eltávolítsák a sirályok, csérek, récék számára fészkelőhelyül szolgáló kis szigetről, megfelelőbb költőhelyet teremtve ezáltal az állatoknak.

Mint írják, a sziget évről évre több száz madár szaporodóhelye, rendszerint dankasirályok, küszvágó csérek foglalják el, de a most letisztított terület ad otthont a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság egyetlen stabil szerecsensirály-fészkelőhelyének is, továbbá kis számban költenek itt cigányrécék és más récefajok is.

A szerecsensirály eredetileg a Fekete-tenger partvidékén költött, majd az 1970-es évektől kezdődően Európa tengerpartjai mentén, illetve egyre inkább a kontinens belsejében is folyamatos lassú terjedése figyelhető meg. Magyarországon az 1940-es évektől rendszeres fészkelőként tartják számon, azonban hazai költőállománya még most is viszonylag alacsony, 400–600 pár közé tehető. A költőpárok legnagyobb része dankasirálytelephez csatlakozik.

A halászcsér, vagy hivatalos nevén küszvágó csér az egyetlen hazánkban rendszeresen költő csérféle. Nevét egyik fontos zsákmányaként szolgáló halfajról, a szélhajtó küszről kapta. Síkvidéki területeken sokfelé megtelepedhet, ahol költésre alkalmas kopár zátonyokat, szigeteket, valamint bőséges táplálékkínálattal rendelkező nyílt vízfelületeket talál. Hazai fészkelőállománya ingadozó, 500-1500 párra tehető – mutat rá a közlemény.

A költőszigeten minden évben számba veszik az ott fészkelő madarakat, illetve rendszerint néhány fióka jelölését is elvégezték, aminek köszönhetően jobban megismerhető a szigeten napvilágot látott madarak mozgása, későbbi élőhelyválasztása, illetve túlélési sikeressége.

A telepen jelölt madarak közül egyet nemrég külföldről jelentették vissza, a madár színes gyűrűjét Nagy-Britannia déli részén található Yaverland település közelében olvasták le, majd innen továbbment Bembridge-be.

Fotó: hnp.hu

A telepet benépesítő valamennyi faj költési sikeréhez jelentős mértékben hozzájárul a háborítatlan szigeten kialakított gyér növényzetű, vagy teljesen növénymentes felszín.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában