Ilyet még nem láttunk!

2021.03.30. 11:39

Mesés lett Hajdúszoboszló húsvéti csodaparkja – fotókkal

Csodájára járnak az emberek Hajdúszoboszló húsvéti parkjának.

Fotó: Kiss Annamarie

Mintegy kétezer kisebb-nagyobb tojás ékesíti a Kovács Máté Városi Művelődési Központ melletti parkot, számos helyi gyermek és felnőtt munkájának eredménye. Ezért jelképesen a turizmus újjászületése, a város újjáéledése előhírnökeként tekintenek a mostani húsvétra. Ilyen gondolatok mentén született meg az ötlet, s még a szigorítások előtt, februárban közhírré tétetett Majoros Petronella társadalmi kapcsolatokért felelős alpolgármester felhívása. A tojásfák ötletgondolatából szenzációs húsvéti park kerekedett.

– Leírhatatlanul boldog vagyok, hogy újra bebizonyosodott a hajdúszoboszlóiak összetartása. Talán országosan is egyedülálló ez a park, amely abban a reményben készült el, hogy a csendesebb, szigorú húsvéti ünnepnapok közepette is megnyitja lelkünket a húsvét igazi üzenetére – mondta a Naplónak az ötletgazda alpolgármester, aki leányával maga is éjszakába nyúlva festette a tojásokat, s a díszítő munkálatokból is kivette a részét.

A februári felhívásra az elsők között jelentkezett a Szabó László Alapfokú Művészeti Iskola a képzőművészeti tanszakosaival. Terveket készítettek, s miután a digitális oktatásra áttérés bekövetkezett, a tanárok fejezték be a munkákat. Az iskola egy hatalmas tojást készített, a gyerekek pedig többek közt gyimesi motívumos tojásformákat rajzoltak-festettek.

„Ha nem is olyan, mint korábban, de legyen ünnepünk!”

– hangsúlyozta Szoboszlainé Kádár Anikó igazgató.

Mosolyt csal az arcra

A Főnix mazsorettek 260 dekorációt készítettek. Kartonból, fonalakból nyuszikat, s kézzel festettek gipszfigurákat. Az ovisoktól a gimisekig serénykedtek, munkáikat pedig oktatóik rakták ki a parkba – tudatta Ónodi Orsolya. A Hajdúszobosz­ói Városszépítő Egyesület sem maradt ki a sorból. Buka László elnöktől megtudtuk, 52 tojást adott le, ugyanis a korlátozásokra tekintettel a tojásokat a művelődési központ munkatársai gyűjtötték.

Igen aktív szerepet vállaltak a nyugdíjasszervezetek, -szakkörök is. A művelődési központ Hajdú Foltvirágok foltvarró szakkör tagjai otthonaikban 60, különböző technikájú és anyagú textiltojást készítettek aprólékos gondossággal, vezetőjük, Kiss Sándorné Zsuzsa maga is serényen varrta a különlegességeket.

Az első felajánlók az 57 tagú Hajdúszoboszlói Olajipari Nyugdíjas Klub Egyesület tagjai voltak. Száz piros hungarocell tojásuk akrillal festett.

„A park azért is csodálatos, mert az embereket egy kicsit boldogabbnak látom ebben a szomorú időszakban”

– nyugtázta Orosz Miklósné elnök. A park fő éke egy kétméteres tojás. Pikó Sándor terve, Nádasdi Róbert festése magyarságunkat is jelképezi.

Fotó: Kiss Annamarie

A nagy történelmi egyházak szerepe

A református egyházközség Feltámadás kertet állított össze az egyébként Halasi Fekete Péter hajdúkapitányról elnevezett téren lévő húsvéti parkba. A lelkészek pedig több száz húsvéti igei üzenetet helyeztek el kosárba. A római katolikusok egy kirakatkiállítással készültek, mely a művelődési központ park felőli üvegsarkán megtekinthető. 1788-ban felszentelt helyi templomuk jelenét és jövőbeli képét mutatják be fotókkal, a templom ugyanis felújítás előtt áll. A görögkatolikus egyház út menti keresztekről készített fotókkal járult hozzá a húsvét megünnepléséhez. Fekete András görögkatolikus parókus hobbija a fotózás, évek óta megörökíti ezeket a szimbolikus kereszteket. Múlt év augusztusa óta Hajdúszoboszló keleti határában is áll egy gránitkereszt. A tárlat a művelődési központ nagytermének üvegfalán látható.

Tibai Irma

Borítókép: Kovács Anita kislányával, Grétával csodálta meg az alkotásokat

Kapcsolódó cikk:

https://haon.hu/kozelet/helyi-kozelet/megannyi-szines-tojas-disziti-a-hajduszoboszloi-parkot-5124028/

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában