Új arcát mutatja a tél

2021.02.11. 08:07

Széllel, mínuszokkal és hóval érkezett meg ismét a tél a megyébe

Ahogy azt korábban már jelezték, csütörtökre tényleg megérkezett a nagybetűs tél.

Fotó: Vass Attila

Korábban már mi is beszámoltunk róla, hogy igen erőteljes hidegbetörésre kell számítani, amelynek útját erős szél, ónos eső és havazás is kíséri. Csütörtök kora reggel pedig már éreztette is hatását mind Debrecenben, mind a megyében.

Fotó: Vass Attila

A kedvezőtlen időjárás miatt a Magyar Közút Nonprofit Zrt. teljes kapacitással végzi az utak takarítását, hogy azok minél hamarabb és könnyebben járhatóak legyenek.

Ugyanakkor a rendőrség is kiadott egy tájékoztatót, amelyben felhívják a közlekedők figyelmét arra, hogy hogyan érdemes a havas, csúszós utakon vezetni.

A megyében csütörtök reggel több karambol is történt, Debrecen és Hortobágy között egy személyautó és egy teherautó ütközött össze, az M3-as autópályán Polgárnál két kamion és egy rendőrautó szenvedett balesetet. Délelőtt két személyautó és egy mikrobusz karambolozott Hajdúszováton, egy ember súlyos sérüléseket szenvedett.

Délután a debreceni Monostorpályi úton, valamint Hajdúnánás és Polgár között is árokba hajtott egy-egy jármű.

A debreceni Péterfia és a Hunyadi János utca sarkán, a Párizsi Udvarnál is okozott meglepetést az időjárás: az ötödik emeletről egy párkányt szakított le az erős szél. Személyi sérülés nem történt.

Az esti órákban újabb baleset történ, a 4-es főút mentén egy kisbusz hajtott árokba Püspökladány és Kaba között.

Nem járt a villamos, késnek a trolik

A DKV Zrt. " target="_blank" rel="noopener noreferrer">közösségi oldalán reggel arról tájékoztatta az utasokat, hogy az erőteljes lehűlés következtében a csapadék ráfagyott a felsővezetékre.

Ez érintette az 1-es és a 2-es villamosok közlekedését is, helyettük egy ideig a teljes vonalakon villamospótló autóbuszok közlekedtek.

Kora délután előbb az 1-es, majd a 2-es vonalon is teljesen helyreállt a megszokott rend, újraindult a közlekedés.

Kihajtott a Bengáli becenevű villamos is, amelyik a felsővezetékekről tisztítja le a jeget | Fotó: Molnár Péter

A várható extrém hideg miatt mindkét vonalon „töretőjáratokat” közlekedtet a társaság éjszaka.

Mint közösségi oldalukon " target="_blank" rel="noopener noreferrer">írják, erre azért van szükség, hogy megelőzzék a vezetékek újbóli jegesedését, és hogy pénteken üzemkezdettől zavartalanul indulhasson meg a villamosközlekedés mindkét vonalon. A jégmentesítést 2-2 jármű végzi vonalanként.

A hajnali intenzív ónos eső miatt lefagyott felsővezeték fennakadásokat okoz a trolibuszok közlekedésében is, ezt ugyancsak Facebookján " target="_blank" rel="noopener noreferrer">közölte a DKV. A járatok emiatt valamennyi vonalon néhány perces késéssel közlekedhetnek.

Jeges időben a trolibuszoknál – mint ahogy az képünkön is látszik – némi szikrázás is megfigyelhető | Fotó: Palánki István

Jöhet az utánpótlás

Hajdú-Bihar megyére csütörtökre széllökések, hófúvás és havazás veszélye miatt is elsőfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A délelőtti órákban az MTI-vel azt közölték, csütörtökön általában a keleti országrészben, illetve legtovább az Alföld középső tájain, hozzávetőlegesen az Eger-Orosháza közötti sávban még váltakozó intenzitással havazhat. Ezen sáv mentén néhol még 5 centiméternél is több hó eshet, másutt is hullhat még további néhány centiméter friss hó. További részletek itt olvashatók.

Kapcsolódó cikkek:

https://haon.hu/idojaras/helyi-idojaras/pocsajban-kismarjan-es-esztarban-is-folyamatosan-takaritjak-az-utakat-4993678/

https://haon.hu/idojaras/helyi-idojaras/komadiba-is-eros-szellel-erkezett-meg-a-havazas-4993645/

https://haon.hu/kozelet/helyi-kozelet/nadudvaron-nem-okoz-fennakadast-az-idojaras-4993801/

https://haon.hu/idojaras/helyi-idojaras/letavertesi-hohelyzet-nem-art-a-fokozott-ovatossag-4993876/


[eweb-voting id="4991632"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában