Küzdelem az esélyegyenlőségért

2021.02.04. 07:30

Felzárkóztatásra ítélve: a megye 82 településéből 50-ben van szegregátum

A megyénkben futó felzárkóztatási programok mottója: „Meg kell tanítani az embereket akarni!”

20210129 Hajdúböszörmény Fotó: Matey István MI Hajdú-bihari Napló Harangi Sándor, a Városfejlesztési Osztály vezetője ismertette a szegregátumok fejlesztéséről szóló pályázat részleteit az érintett lakókka Hajdúböszörményben, a Bolyai János utcában.

Fotó: Matey István

Országosan 709 szegregátummal rendelkező és 246 szegregációval veszélyeztetett települést azonosítottak be. A 2011. évi népszámlálás és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján Hajdú-Bihar megye 82 településéből 50-ben található szegregátum, öt helységben pedig szegregációval veszélyeztetett településrész. A KSH szegregációs adatai nem tartalmazzák az adott helységben található szegregált településrészek számát, ezért a Helyi Esélyegyenlőségi Programokban (HEP) feltüntetett szegregált településrészek szolgálnak részletesebb adatokkal. A HEP-ekben összesen 76 szegregátumot és 22 szegregációval veszélyeztetett településrészt neveztek meg.

A megye valamennyi városában, a nagyközségek 80 százalékában, a községek több mint felében van jelen szegregátum vagy szegregációval veszélyeztetett településrész.

A legtöbb Hajdúhadházon, szám szerint nyolc, míg Bagamérban, Hajdúböszörményben, Hajdúsámsonban, Nyírábrányban és Pocsajban négy-négy. Felzárkóztatásukra, megszüntetésükre az esélyegyenlőség biztosítása jegyében sok pénzt fordít az állam és az Európai Unió. A támogatásokra az önkormányzatok pályázhatnak. A programok a 2021–2027-es európai uniós pénzügyi ciklusban is folytatódnak.

Fotó: Matey István

A térségek gazdasági és társadalmi felzárkóztatásának, valamint a településfejlesztéseknek egyik kiemelt területe a szociális városrehabilitáció, amely a leszakadással érintett városrészeket infrastrukturális, lakhatási és szociális humán fejlesztésekkel támogatja, segíti az ott élők felzárkóztatását. Javítja továbbá életkörülményeiket és életminőségüket. Cél a közösségi és kulturális funkciókkal való gazdagodás, valamint a környezettudatos szemléletformálás. A kiemelt cél azonban egyfajta integrálással, felzárkóztatással, a kedvezőtlen foglalkoztatási helyzet feljavításával visszaszoktatni a munkanélkülieket a munka világába.

Sok mindenre jutott pénz

– A városrehabilitációt elsősorban azokon a városrészeken kell megvalósítani, ahol kedvezőtlen a demográfiai helyzet, alacsony az iskolázottság, alacsony a gazdasági aktivitás, magas a munkanélküliség, erősen leromlott a környezet. Ezek a szegregációval veszélyeztetett területetek. Ahol pedig van szegregátum, ott fejleszteni kell. A szegregáció jelenlétét a támogatásigénylő pályázatok beadásánál a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataival is alá kell támasztani – jelentette ki Tasi Sándor, a megyei közgyűlés alelnöke, akit megyénk szegregált falu- vagy városrészeinek felszámolásáról kérdeztünk. A településpolitikus kiemelte: a pályázat beadását rendszerint lakossági fórumok előzik meg, ahol minden érintett elmondhatja véleményét. Ezek a fórumok azonban a legutóbb pályázatot megelőzően elmaradtak a koronavírus-járvány miatt. Helyette például kérdőíveken történt meg az igényfelmérés.

– A leromlott városi területek rehabilitációja, és a társadalmi együttműködés erősítését szolgáló helyi szintű komplex programok elnevezésű kiírásokban Balmazújváros, Berettyóújfalu, Derecske, Hajdúdorog, Hajdúhadház, Hajdúsámson, Komádi, Nád­udvar, Nyíradony, Püspökladány, Vámospércs, Hajdúböszörmény és Biharkeresztes kapott támogatást. Ezekben a helységekben többek között modern szociális bérlakások kialakítására, komfortosítására, közösségi ház létesítésére, hőszigetelésre, nyílászárók cseréjére, fűtési rendszer korszerűsítésére, elektromos hálózat felújítására, fürdőszoba-korszerűsítésre, festési munkákra, kamerarendszer és wifipont kiépítésére, valamint útfejlesztésre, továbbá bűnmegelőzési és közbiztonság-javító, munkaerőpiaci, egészségügyi, családi életre nevelési, egészséges életmódra nevelési, hagyományőrző, adósságkezeléssel kapcsolatos, beilleszkedést segítő programokra, sportnapok és játszóházak szervezésére nyílt lehetőség. A Leromlott városi területek rehabilitációja elnevezésű konstrukcióban Hajdúszobosz­ló 112 millió, Biharkeresztes 330 millió, Hajdúdorog pedig 500 millió forint forrásigényt nyújtott be, ezekről is hamarosan döntés születik.

Hasonló fejlesztésekre korábban is volt lehetőség, például a Szegregált élethelyzetek felszámolása komplex programokkal elnevezésű pályázatban, amelyben Hajdú-Biharból Nagyrábé, Nyíracsád, Sáránd, Pocsaj, Szerep és Újléta nyert forrást.

Tasi Sándor elmondta azt is, hogy a 2021–2027-es fejlesztési periódusban is lesznek szociális városrehabilitációt célzó kiírások. Ezeknek az intézkedéseknek célja a leszakadó vagy leszakadással fenyegetett városrészeken koncentráltan megnyilvánuló társadalmi-fizikai-gazdasági problémák komplex módon való kezelése a területen élők társadalmi integrációjának elősegítése érdekében.

Fotó: Matey István

Sok mindent lehet már csinálni 650 millió forintból

– Leromlott városi területek rehabilitációjára 500 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert Hajdúhadház önkormányzata – válaszolta a Napló kérdésére Csáfordi Dénes polgármester. – A pénzből az Irinyi-lakótelep 10 lakóegységét újítjuk meg, a Bercsényi utcában szociális bérlakást alakítunk ki. Felújítjuk az Irinyi, a Lehel, az Erzsébet, a Sugár, a Jászai, a Szabó G. utcát, továbbá a város három pontjára térfigyelő kamerát helyezünk ki. A Bercsényi utca 13. szám alatt közösségi épületet rendezünk be. A társadalmi együttműködés erősítését szolgáló helyi szintű komplex programokban elnyert 150 millió forint felhasználására a szegregátumokban élő romák életminőségének javítására komplex programokat dolgozunk ki. Ebben például folyamatosan szociális munkát, egyéni fejlesztési lehetőséget biztosítunk, munkaerőpiaci tanácsadást tartunk. Megszervezzük a fiatalok klubját, számukra pályaorientációs tréningeket tartanak. Hangsúlyt kap a jogi tanácsadás és a bűnmegelőzés is.

– Hajdúböszörményben négy szegregátum van, ezek közül a legjobban elkülönülő a Déli Lucernás. Erre két pályázatot nyert a város önkormányzata – mondta Kiss Attila polgármester. – A leromlott városi területek rehabilitációjába közel 500 millió érkezik. Az elsődleges célunk az volt, hogy az itt élő lakosság, de különösen a fiatalok esélyeit segítsük a társadalmi integráció területén. Sportolási lehetőséget vinnénk oda, ott ingyenes wifit biztosítunk, 17 önkormányzati bérlakást újítunk fel a Bolyai és a Martinovics után, cseréljük az Esze Tamás utcán lévő tanoda és közösségi ház elektromos hálózatát, továbbá 10 darab térfigyelő kamerát szerelünk fel. Az Esze Tamás, a Fazekas Mihály és a Bél Mátyás utcában útfelújítás lesz. Egy másik pályázaton a bűnmegelőzést segítő, a közbiztonságot javító, a munkaerőpiaci integrációt támogató rendezvényeket, programokat szervezünk. Erre 150 millió forintot nyertünk.

Kovács Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában