hírmorzsák

2021.02.08. 15:23

Készülnek a pályázatokra, megújulnak egyes épületek

Az utóbbi időben is rengeteg érdekesség történt a megye településein.

Fotó: Bodó-Sándor-archív

A falu fejlődése volt a téma Egyeken

Bodó Sándor államtitkár, a térség országgyűlési képviselője tett látogatást a minap Miluczky Attilánál, Egyek polgármesterénél. A munkamegbeszélésen egyebek mellett téma volt az új mentőállomás tervezése, építés, a település balatoni üdülőjének hasznosítása, felújítása, továbbá a település következő éveit meghatározó európai és hazai források felhasználásának kimunkálása. A látogatásról Bodó Sándor közösségi oldalán számolt be.

Fotó: Bodó-Sándor-archív

Készülni kell a támogatások lehívására

Két részletben tartott egyeztetést választókerülete polgármestereivel Tasó László országgyűlési képviselő. Erről közösségi oldalán számolt be. Mint írja, az európai uniós és hazai finanszírozású településfejlesztési támogatásokat hamarosan kiírják, azokra készülni kell, hogy minél nagyobb arányban tudják lehívni a rendelkezésre álló forrásokat. Ezek egyik célja, hogy a koronavírus okozta gazdasági hátrányokat enyhítsék, illetve orvosolják, valamint bővítsék a teret a folyamatos felzárkózáshoz és gyarapodáshoz.

Közel 900 ezer óra járőrözés

Megyénk polgárőrei 2020-ban 899 ezer 395 óra járőrszolgálatot teljesítettek összesen. Ebből a legtöbbet önállóan, 834 ezer 374 órát, 44 ezer 74 órát a rendőrséggel, illetve 30 ezer 326 órát a határrendészekkel közösen járőröztek – tájékoztatta a Naplót Boros Viktor, a megyei polgárőr szövetség vezetője.

Fotó: Napló-archív

Bajomban is gyűjtik a használt olajat

Már a településen is van lehetőség a használt sütőolaj és zsiradék gyűjtésére. Szító Sándor, Biharnagybajom polgármestere a közösségi oldalán tette közzé a felhívást, miszerint a Várkert utca felől, a konyha hátsó bejáratánál elhelyezett gyűjtőbe, a környezetre veszélyes zsírt és olajat zárt flakonban tehetik be munkanapokon 7-14 óra között.

Megújul Hajdúböszörmény művelődési központja

Elkezdődött és várhatóan nyárra befejeződik a városi művelődési központjának energetikai korszerűsítése a pályázaton nyert 300 millió és az önkormányzati 70 millió forint önerő felhasználásával – olvastuk a városi önkormányzat hivatalos honlapján. Munkálatok során hőszigeteléssel látják el az épület homlokzatát, lapos- és magastető szerkezetét, újakat tesznek be a még nem cserélt homlokzati nyílászárók helyett, majd kívülről újraszínezik az épületet.

Két körforgalmat is terveznek

Hajdúböszörményben két körforgalom kiépítését tervezi a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt: az egyiket a Baltazár Dezső utca 35-ös számú főút találkozásánál, másikat pedig az Újvárosi utca 35. számú csomópontjánál kívánják kialakítani – tallóztuk Hajdúböszörmény hivatalos honlapján. A körforgalmakkal biztonságosabb, adott esetben gyorsabb lehet a gépjármű forgalom a két kereszteződésben.

Már kevés a fertőzött Nádudvaron

Maczik Erika Nádudvar polgármestere közösségi oldalán adott tájékoztatást városa koronavírus helyzetéről. Ebben leírta, hogy a bejegyzés készítésekor mindösszesen négy koronavírussal fertőzöttről van tudomása az önkormányzatnak. Elkezdődött azoknak az időseknek az oltása, akik regisztráltak a védőoltásra. Hozzátette, hogy a Koronavírus Tájékoztatási Központ kiküldött levele alapján a regisztrált személyek háziorvosukon keresztül kapnak értesítést a vakcina felvételéről.

A kórházban van a COVID-oltópont

Berettyóújfaluban január 30-a és február 5-e közötti időszakban nyolc új koronavírusos megbetegedés történt az alapellátásból származó információk szerint. Ebben az időszakban a koronavírushoz köthető haláleset nem történt – adott tájékoztatást politikusi közösségi oldalán Muraközi István polgármester. Arról is beszámolt a városvezető, hogy a múlt héten elkezdődött az vakcinázásra jelentkezett idős korúak oltása is. Jelenleg az oltás a Gróf Tisza István Kórházban található oltóponton történik.

Folyamatosan újul a református templom

Megújul Berettyóújfalu református temploma. Befejeződött január végére a berettyóújfalui református templom orgona feljáró, presbiteri bejáró és a toronyfeljáró födémének és héjazatának komplett cseréje a vízgyűjtő és vízelvezető csatornákkal együtt – tudtuk meg Muraközi István polgármester közösségi oldaláról.

Több házasságkötés és több gyermek Püspökladányban

2020-ban jelentősen emelkedett a házasságkötések száma a Sárrét menti városban. Amíg 2019-ben 86-an (és ez a szám volt a legmagasabb az elmúlt 18 évben), addig tavaly 131-en mondták ki a boldogító igent. Ugyancsak növekedett az újszülöttek száma. Tavaly 163 püspökladányi gyermek született. Legutóbb 2002-ben volt ilyen magas ez a szám. Minderről Tóth Lajos polgármester közösségi oldalán adott tájékoztatást.

Akadálymentesítik a közösségi házat Sárándon

Elkezdődött a település Közösségi Házának akadálymentesítése. Az épülethez kapcsolódóan az udvaron akadálymentes rámpát építenek, az épületben akadálymentes mosdót alakítanak ki és az előírásoknak megfelelően kibővítik a bejáratokat, az átjárókat.

Fotó: Sárándi Községháza

Ezekkel a lehetőségekkel szeretné Sáránd vezetése megteremteni annak is a lehetőségét, hogy a fogyatékkal élők újra otthonra találjanak – olvastuk a falu hivatalos közösségi oldalán.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában