rákellenes világnap

2021.02.04. 14:00

A betegség nem válogat: egy személyes történet

A gyógyulás útja rögös, de emelt fővel is végig lehet járni, ezt vallja Bilánics Barbara is.

Fotó: illusztráció / Shutterstock

– Sosem felejtem el, amikor egy hétfő reggel felhívott az onkológusom és azt mondta: sajnos beigazolódott, amitől féltünk – emlékezett vissza Bilánics Barbara élete egyik legmeghatározóbb pillanatára. A huszonegy éves debreceni lánynál tavaly augusztusban diagnosztizáltak Hodgkin lymphomát, amely a nyirokrendszer daganatos megbetegedése. A Rákellenes Világnap alkalmából a Naplót is beavatta jelenleg is tartó harcának nehézségeibe és arról is szó esett, hogyan lehet egy ilyen eseményt feldolgozni.

Minden kezdet nehéz

A fiatal lány azt mondja, sosem gondolta volna, hogy eléri egy ilyen súlyos betegség, hiszen mindig egészségesen élt.

Fotó: Bilánics Barbara-archív

– Amikor kiderült, hogy beteg vagyok mindenre és mindenkire haragudtam. Az igazat megvallva, néha még mindig nem tudom felfogni a történteket. Csak sodródom az árral, leküzdök minden akadályt, ami az utamba kerül – részletezte Bilánics Barbara. Hozzátette, nagyon szerencsésnek mondhatja magát, hiszen családja és párja a kemény harc minden percében mellette állnak. – El sem lehet mondani, hogy mennyire hálás vagyok nekik. Arra is kitért, a kemoterápiás kezelések okozta rosszullétet csak tetőzte, hogy a jelenlegi pandémiás helyzet miatt szerettei nem lehettek vele az infúziós kezelőben. – Tizenkét kör kemoterápiát írtak elő, hétfőn kaptam az utolsót. A kezelések harmadánál készült CT felvétel már nem mutatott rákos sejteket és remélem, a következő sem fog.

„Bízom benne, hogy soha többé nem tér vissza ez a betegség”

– fogalmazott a lány.

Mindig csak előre

Bilánics Barbara azt mondja, betegsége alatt is fontosnak tartotta, hogy ha tükörbe néz, egy erős, magabiztos nőt lásson. – A kemoterápiás kezelések miatt elvesztettem a hajam, a szemöldököm és a szempilláim. Ez nagyon érzékenyen érintett, de próbálom a pozitív oldalát nézni: amíg nincs saját hajam, kipróbálhatok minden hajszínt, amit csak szeretnék, hiszen több parókám is van – avatott be minket. Mint mondja, egy ilyen élethelyzetet nagyon nehéz feldolgozni.

„Nincs más választásunk: küzdeni kell, és mindent megtenni annak érdekében, hogy győztesen kerüljünk ki a csatából”

– szögezte le. A fiatal lány szerint még a legnehezebb helyzeteknek is van pozitív hozománya. – Sok barátot szereztem a betegségem alatt, akik hasonló cipőben járnak, hálával tartozom nekik. Az pedig külön öröm számomra, hogy az elmúlt hónapok nehézségei a családomat is még jobban összekovácsolták. Bilánics Barbara bezárólag hozzátette, pozitívan tekint a jövőbe, és tervei közt szerepel, hogy elkezdjen sportolni és egészségesebben étkezni. – Nem utolsó sorban pedig szeretnék rengeteget kirándulni és kiélvezni az élet minden egyes percét.

Berecz Dorina

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában