Interjú Linszter Árpáddal

2021.01.25. 17:30

Lebegő tárgyak Hajdú-Bihar felett: mindez talán csak a jéghegy csúcsa

A debreceni ufókutató szerint az idegenek tevékenységével komolyan foglalkozók is csak a felszínt látják.

Fotó: illusztráció / Shutterstock

Kik vagyunk mi a világegyetemben? Van élet a bolygónkon túl? Ha igen, miért titkolja ezt a politika? Sokakban felmerülő kérdések, melyek látszólag soha nem veszítik érvényüket. Az idegenekkel kapcsolatos tevékenységek kutatásában hazánk is jelentős múltra tekint vissza. A Hajdú Online Linszter Árpád ufókutató és rádiós műsorvezető segítségével járta körül a témát.

Mikor keltették fel az érdeklődését az úgynevezett paranormális események?

Fotó: Kiss Annamarie

A történet 1972-re nyúlik vissza, a gyermekkoromra. A régi Teleki utcában laktam, amikor egy nyári napon, dél tájékában kint voltam az udvaron, és észrevettem, hogy egy futballpálya méretű, szivar alakra hasonlító tárgy lebeg az égen. Hangtalan jelenség, se szárnyai, se ablakai, se rotorja nem volt. Természetesen akkor még fogalmam sem volt, mit láttam. Majd 1976-ban egy ufókról szóló cikksorozatot olvastam, amely az akkor még létező Ország-Világ című hetilapban jelent meg. A fotón hasonló tárgyat láttam, mint annak idején a Teleki utcában. Ekkor kezdődött a figyelmem hobbiszinten a megmagyarázhatatlan jelenségek felé fókuszálódni, és 1989-ben beléptem az akkor alakult HUFON-ba, azaz a Magyar UFO Kutató Hálózatba, melynek Kiss László volt a vezetője (a hálózat alapítója 2014-ben elhunyt – a szerk.). Majd 2002-ben én lettem a hálózat elnöke egészen annak megszűnéséig, 2006-tól pedig a Magyar Ufókutató Szövetséget irányítottam négy éven át.

Össze tudná foglalni az olvasóknak a HUFON és a szövetség történetét, illetve tevékenységét? Mely eredményekre büszke leginkább?

A hosszú évek alatt sok-sok rendezvényt tartottunk mindkét szervezetnél, ezek között négy nagy volumenű esemény is helyet kapott, ha csak Debrecenre gondolok. Ezeknek a régi művelődési központ adott helyet, melyek általában kétnaposak voltak. A nemzetközi konferenciákra külföldi kutatók érkeztek. A szövetséggel Budapesten rendszeresen tartottunk sikeres kongresszusokat. Ezeknek a rendezvényeknek a megszervezése, lebonyolítása is az én feladatom volt, emellett rendszeresen tartottam előadásokat, hívtak iskolákba, nyugdíjas klubokba is.

Fotó: galaktikaklub.hu

Tud Hajdú-Biharhoz, Debrecenhez kötődő eseményről, amelyre nincs magyarázat, esetleg földönkívüli tevékenységgel hozható összefüggésbe?

Szűkebb hazánkban is sok érdekes esettel találkoztunk.

„Egy világító gömb Debrecentől Józsáig oda-vissza követett egy mentőt, Bodaszőlőn egy csuklós busz méretű tárgyat láttak a talaj felett lebegni,”

Nagyrábén keletkezett három harminc méter átmérőjű gabonagyűrű. Az 1994-es debreceni kongresszuson lett bemutatva egy 99.99 százalékos tisztaságú magnéziumrúd, mely a hazai és a külföldi kutatók, illetve a média érdeklődését is felkeltette. De természetesen még számtalan esetet tudnék felsorolni a közel húszéves klubtevékenységem, illetve szövetségi munkám alatt. Mai napig foglalkozom a témával magánemberként.

Linszter Árpád szerint megyénkben is találtak már körformákat egy gabonatáblán
Fotó: illusztráció / Shutterstock

Az amerikai titkosszolgálatok nemrégiben fél évet kaptak, hogy felfedjék az idegenészlelésekről szóló aktáikat a szenátus hírszerző bizottságának. Ön szerint hogy fog ez zajlani a gyakorlatban? Milyen adatokra számít ennek kapcsán?

Jimmy Carter óta minden amerikai elnökválasztás előtt olyan nagy ígéretekkel halmozzák el a választókat, hogy hatalomra kerülésük esetén felfedik és megnyitják a titkos aktákat. Ez természetesen csak addig tart, ameddig nem szembesülnek a bennük rögzített eseményekkel, illetve azok súlyával. Így továbbra is azt gondolom, hogy

„amiket nyilvánosságra fognak hozni, azok már különböző csatornákon kiszivárogtatott információk,”

tehát sok újat nem fogunk megtudni. A titkolózás, a félrevezetés egy bevett szokás mindaddig, amíg az ufókból nyerhető bármilyen információ katonai és technológiai, valamint hatalmi kérdés lehet. Bár ez a titkolózás mostanában enyhülni látszik, hisz az amerikai légierő nyilvánosságra hozott három darab, vadászgépből rögzített filmfelvételt, melyeken nagyon gyorsan mozgó azonosítatlan repülő objektumokat vettek filmre.

A földönkívüli jelenségek vizsgálata népszerű téma Magyarországon?

Az ufókérdés, a megmagyarázhatatlan jelenségek témája, illetve ennek a megítélése ma Magyarországon nagyjából a bulvár szintjén található meg. Sajnos akik csak érintőlegesen foglalkoznak a kérdéssel, látnak, hallanak híreket, hajlamosak összemosni a témát a kártyavetőkkel, isteni energiával gyógyítókkal. De ennek mélységébe soha nem fognak belelátni, mert még a témakörrel foglalkozók tudását és gondolkodását is meghaladja. Mi is csak a jéghegy csúcsát látjuk.

Ön jelenleg a Titkok Nyomában című rádiós műsor vezetője. Milyen jellegű témákat dolgoz fel? Mekkora az érdeklődés iránta?

 

Fotó: Kiss Annamarie

A műsor egy ismert debreceni rádióban hallható immáron nyolc éve, havonta egy alkalommal. Váradi Ferenc műsorvezetővel olyan témákat elevenítünk fel, amelyekre jelenlegi tudásunk szerint nincs magyarázat, illetve a hivatalos, elfogadott álláspont nem feltétlenül fedi a valóságot. Pár témakört említenék mint például az érző növények, Kennedy-gyilkosság, a holdra szállás, Gagarin megkérdőjelezett utazása és az 51-es körzet. A hallgatók visszajelzéseiből, a műsor folyamatosságából úgy ítélem meg, hogy van rá igény.

Milyennek látja az idegenekkel kapcsolatos kutatások jövőjét?

Azt gondolom, mi elértük az ufókkal kapcsolatos határt. Az egyszerű kutatók, akik nem láthatnak bele katonai, illetve a földönkívüliekkel foglakozó államtitkokba, továbbra is csak arra hagyatkozhatnak, amit különböző emberek mint észlelők, elmondanak. Rajtunk múlik, hogy mi az, amit elhiszünk az eddigi tapasztalataink alapján. A mi kezünkben csak az elemzés és az összegzés lehetősége van. Volt barátom, Kiss László ezt úgy fogalmazta meg:

„a földönkívüliekben, ufókban akkor is hinnék, ha csak az ellenérveket ismerném.”

Birtók Benjámin

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában