egyedi program

2021.01.18. 18:44

Csillagászati tanfoglalkozások és országos dzsembori Hajdúböszörményben

Újszerű együttműködést indított útjára a Hajdúböszörményi Tankerületi Központ és a Magyar Csillagászati Egyesület Hajdúböszörményi Csoportja.

Fotó: MCSEHCS-archív

Az országosan is egyedi program keretében a projektbe jelentkező oktatási intézményekben az MCSE Hajdúböszörményi Csoportjának fizikusai és bemutató csillagászai tartanak a diákoknak távcsöves bemutatókat, előadásokat, valamint kísérleteket.

Fotó: MCSEHCS-archív

Balogh Zoltán, a hajdúböszörményi csillagászcsoport vezetője a Napló érdeklődésére arról is tájékoztatott, hogy a diákok az MCSE profi műszereivel testközelből kémlelhetik majd a csillagos eget. Az intézmények egy éven keresztül tagjaik lesznek a Magyar Csillagászati Egyesületnek, részt vehetnek az egyesület programjain, megkapják az MCSE havonta megjelenő lapját, a Meteort, továbbá a 2021. évi Csillagászati évkönyvet. Mint megtudtuk, az iskolák ezentúl lehetőséget kapnak a Piszkéstetői Obszervatórium meglátogatására is – itt található hazánk legnagyobb teleszkópja, az 1 méteres RCC távcső. A böszörményi ötletet üdvözölte dr. Kiss László Széchenyi díjas csillagász, az MTA rendes tagja, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Főigazgatója is – fogalmazott Balogh Zoltán, aki szerint a szakember követendő példának tartja a Hajdúböszörményben kitalált képzési-oktatási formát, és reményét fejezte ki, hogy a modell mind több helyen valósul meg hazánkban. Ezáltal pedig a fizika,csillagászat oktatása közelebb kerül a mai kor diákjaihoz – hangsúlyozta az akadémikus.

A csoportvezető beszámolt arról is, hogy a hétfőn, január 18-án aláírt együttműködési megállapodás alapján a programban jelenleg Hajdúböszörmény hat oktatási intézménye vesz részt. A szervezők várják további iskolák, oktatási intézmények jelentkezését is.

Mindeközben egy másik nagy projektjük előkészítése is zajlik: május 21–22-én Hajdúböszörményben rendezik meg az Országos Amatőr Csillagász Találkozót. Ezt a dzsemborit a Magyar Csillagászati Egyesület és az MCSE Hajdúböszörményi Csoportja szervezi.

VA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában