halottak napja

2020.11.01. 20:23

A megemlékezés kiváltságos lehetőség, egyben erkölcsi kötelesség is

A halottak napja nemcsak elhunyt szeretteinkre emlékeztet, hanem magára a halálra is.

MOP

Fotó: Molnár Péter

Sokan összegyűltek november 1-jén a Debreceni Köztemető 2-es számú Ravatalozó terem előtti területén, hiszen vasárnap a hagyományokhoz híven itt ünnepi emlékműsort és egyházi megemlékezéseket tartottak. Amíg a napfényes, őszi vasárnap délutánon friss virágokkal és mécsesekkel díszítették szeretteik nyughelyeit a hozzátartozók, a Csokonai Színház színészei mintegy fél órás ünnepi, verses műsorral szolgáltak a temetőbe látogatóknak.

A Református Egyház képviseletében Derencsényi István egyházkerületi főjegyző a halottak napi kegyeletteljes emlékezésről úgy vélekedett: kiváltságos lehetőség és egyben erkölcsi kötelesség is. – Lehetőség, hiszen alkalmat teremt arra, hogy elhunyt szeretteink sírjánál kifejezzük érzett hálánkat, és végig gondoljuk ismételten is, hogy mennyi mindent jelentettek számunkra; ugyanakkor kötelesség is az emlékezés, hiszen tartozunk elhunyt szeretteinknek azzal, hogy szívünkbe zárva őket, újra és újra felemlegessük azt, hogy a velük való személyes kapcsolat mi mindenben tett minket többé, gazdagabbá – mondta.

Hálaadással közeledhetünk

Az ünnepi megemlékezésen az emberi halandóság gondolatai is középpontba kerültek. Az egyházkerületi főjegyző emlékeztetett: manapság már sokkal többen elfekvő otthonokban, kórházakban halnak meg, mint otthoni, családi környezetben, így a múlandóságunk, a halál gondolata távol került tőlünk. A német evangélikus teológus, Dietrich Bonhoeffer szavait idézve pedig óva intett a halál okozta űr betöltésének emberi igyekezetétől. – Sokan a gyászra a tudatos feledést ajánlják, míg mások saját szenvedésükkel, könnyeikkel akarják kitölteni a gyász űrét. Téves és elhibázott kísérletek ezek, egyik sem jó megoldás. Amit tehetünk, hogy megkísérlünk együtt élni elhunyt szeretteink hiányával – ismertette.

Boldogságot keresve

A Debreceni Köztemetőben tartott ünnepségen résztvevők a Római Katolikus Egyház csaknem egy órás megemlékezése alkalmával örök üdvösség, a boldogság, a létezés, az Isteni szeretet gondolatairól hallhattak.

– Az élők becsukják a halottak szemét, a halottak azonban kinyitják az élőkét. A megemlékezés időszakában, a mindenszentek ünnepe és halottak napján érdemes fontolgatnunk és a szívünkbe vésnünk ezt. Mindenszentek ünnepén a szentként tisztelt emberek kerülnek az előtérbe, kezdve azoktól, akik nyomát a világ végig kísérhette teljesen azokig, akik az otthon csendjében, ismeretlenül váltak szentté. A szentek életét jellemezte az Istentől való függés, és ebben a boldogságban valóban bízni és reménykedni tudtak az Istenben – hangozott el.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában