Egyetemi szoboravató

2020.10.20. 19:56

A professzor megtette, amit az adott korban lehetett

Szobrot avattak Kozma Andrásnak, a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar iskolateremtő professor emeritusának, a jogelőd Debreceni Agrártudományi Egyetem volt rektorának kedden, a Debreceni Egyetem Böszörményi úti campusán, a Gazdaságtudományi Kar épülete előtt.

Fotó: Matey István

– Kozma András meghatározó alakja volt az egyetemnek – emelte ki Bács Zoltán kancellár. – A Gazdaságtudományi Kar és a jogelőd Mezőgazdaságtudományi Kar olyan professzorai, akik meghatározóak voltak a múlt és a jelen számára is, megérdemlik, hogy méltóképpen emlékezzünk rájuk. Kozma András professzor a rendszerváltást megelőző közvetlen időszakban a Mezőgazdaságtudományi Kar dékánja volt, az ezt követő rendszerváltás időszakában pedig rektor. Visszaemlékezve erre a forrongó időszakra, amikor diáktüntetések és tárgyalások zajlottak, ő mindig nagyon higgadtan kezelte a helyzeteket. A közgazdász képzés debreceni beindításának vitás fázisában is mindig a leghiggadtabb között volt. Hálás szívvel gondolunk rá – zárta szavait Bács Zoltán.

Élete példaértékű volt

Prof. dr. Pető Károly, a Gazdaságtudományi Kar dékánja a professzor munkásságát és érdemeit méltatta. – 1963 januárjától állt az egyetem alkalmazásában. 1978. július 1-től egyetemi docens, majd 1988 júliusától egyetemi tanári kinevezést kapott. Irányításával megerősödött a tiszántúli agrároktatás. 1978-tól megszervezte, meghonosította a mérlegképes könyvelői szintű képzést. Ennek eredményeként a gazdasági agrármérnök hallgatók a mérnöki oklevél mellett mérlegképes könyvelői képesítést is szerezhettek. Vezetői tevékenysége alatt sokat tett az oktatás tárgyi feltételeinek javításáért. Alkotó részese volt a Debreceni Universitas egyesülés létrehozásának is. Nyugdíjazása után sem adta át magát a pihenésnek, hiszen a karon dolgozott tovább. Összességében 55 éven át fonódott össze élete a Debreceni Egyetemével – emlékezett vissza a Gazdaságtudományi Kar dékánja a neves oktatóra.

GyT

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában