tanulságos történet

2020.08.02. 07:30

Több millió forintba került az online „románc”

Páll Ferenc, az ötvennégy éves debreceni lakos internetes csalásnak esett áldozatul.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Sokszor esünk abba a hibába, hogy nem a józan eszünkre, hanem az érzéseinkre hallgatunk. Ez nem mindig rossz döntés, ám mérlegelni kell. Páll Ferenc élete egy éve gyökeresen megváltozott. Az elvált férfi azt gondolta, hogy végre ismét rátalált a boldogság, azonban utóbb rájött, hogy minden csak áltatás és hazugság: áldozattá vált! A négygyermekes édesapa tavaly július 2-án az egyik ismert közösségi oldalon üzenetet kapott egy ismeretlen nőtől. A debreceni lakos először nem akart válaszolni, végül megtette, onnantól pedig elindult a lavina. Ferenc, a nem mindennapi, ám tanulságos történetet megosztotta a Naplóval, illetve elárulta, hogy az állítólagos Jane Torres (ismeretlen nő, aki Szíriában katona) mennyi pénzt csalt ki tőle.

Hosszú beszélgetések

– Körülbelül tíz éve lehet, hogy elváltam; van négy szép felnőtt lányom. Az elmúlt években éltem az egyszerű emberek mindennapjait, de valami hiányzott az életemből, amit Jane-től megkaptam, legalábbis eleinte. Hiába nem akartam neki válaszolni, mégis megtettem, angolul írt, így kénytelen voltam fordítót használni. Eleinte nem volt gyanús; talán az volt furcsa, hogy egy negyvenes éveiben járó, mondhatni, gyönyörű nőről láttam, kaptam képeket, s nehezen tudtam elhinni, hogy ő csak engem akar, ám végül így tettem. Nagyon jól tudott manipulálni, ittam a szavait, órákat, sőt, éjszakába nyúlóan beszélgettünk, egyre közelebb éreztem magamhoz, és igen, végül beleszerettem – árulta el a Naplónak.

Érzelmileg labilis

Páll Ferenc semmi mást nem akar, csak visszakapni a pénzét és a régi életét
Fotó: Nagy Emese

Ferenc folyamatosan kérte online szerelmét, hogy mutassa meg magát, legalább videócseteljenek, de Jane mindig kihátrált, kereste az indokokat, így az ötvennégy éves férfinak be kellett érnie a képekkel. Teltek a napok, a hetek, majd a hölgy úgy döntött, hogy július végén szeretné meglátogatni magyar kedvesét, azonban nem volt rá elegendő pénze, így Ferencet kérte meg, hogy utaljon neki, aki természetesen eleget tett a kérésnek. – Jane hamar rájött, hogy érzelmileg labilis, befolyásolható vagyok, aki szeretetre és gyengédségre vágyik, ezt kihasználva csalt ki tőlem nagyobb összegeket: nem egyszer, nem kétszer, rengetegszer! Mondanom sem kell, hiába küldtem el a pénzt, Jane soha nem érkezett meg hozzám. Hazugság hazugság hátán, én pedig mindent elhittem, olyan hihetetlen sztorikkal állt elő, hogy talán olyanok még a legdurvább filmekben sincsenek. Tavaly júliusban azért nem ült repülőgépre és utazott hozzám Magyarországra, mert balesetet szenvedett, kórházba került, ahol persze az ellátás után ki kellett fizetni a költségeket, és vajon ki utalt pénzt? – tette fel a költői kérdést Ferenc, majd meg is válaszolta keserűen: – Nyilvánvalóan én!

Átverés áldozata

Az állítólagos Jane-ről kiderült, hogy valójában nem nő, az álprofil mögött egy vagy talán több férfi ügyeskedik azon, hogy manipulálható emberektől minél több pénzt kicsaljanak úgy, hogy közben tönkreteszik az átvert fél életét. – Annyiféle sztorit állított: elrabolták, börtönbe került, a hadsereg nem engedi, hogy kommunikáljon a családjával. Gyakran eltűnt napokra, de végül mindig megkerült, és persze pénzt kért, én pedig idén májusig többszöri alkalommal eleget tettem a kérésének. Nemegyszer gyanakodtam, hogy hazudik, de sajnos hinni akartam, leszállt a rózsaszín köd, s mintha tudta volna, mire vágyom, teljesen behálózott. A gyerekeimmel szembementem, akik hamar rájöttek az átverésre, de azt gondoltam, rosszat akarnak, nem kívánnak boldognak látni – nyilatkozta. Később megtudhattuk, mikortól látott Ferenc is tisztán: – Körülbelül két hónapja jöttem rá, hogy Jane nem létezik, átverés áldozatául estem.

„A csalóknak 4 és fél millió forintot utaltam, eladtam a házam, hitelt vettem fel.”

Igen, hibáztam, de ki nem hibázik? – kérdezte, majd folytatta: – El vagyok keseredve, tehetetlennek érzem magam, nem akarok semmi mást, csak elfelejteni ezt az egészet, és visszakapni a pénzem. Rémálom, ami körülöttem történt, de egy biztos: jó tanulópénz volt! Bízom benne, a történetem sokaknak segít, és fel tudjuk venni a harcot a csalók ellen. Jómagam azon leszek, hogy tisztázzam az igazam – mondta végül.

Tudjunk meg mindent az illetőről!

A csalók sokszor azonos neveket használnak másoknál is, vagy a név változik, de a sztori ugyanaz.

Manapság egyre többen esnek internetes csalás áldozatául. Rendszeresen találkozhatunk gyanakvó vagy átvert emberekkel az online térben, akik saját történéseiket mesélik el annak reményében, hátha megtalálják azt a személyt, aki átverte őket. Knapek Éva klinikai szakpszichológust kérdeztük: mi lehet a csalók legnagyobb „fegyvere”?

Fotó: Knapek Éva-archív

– Olyan helyzeteket használnak ki a csalók, amelyek sok emberre jellemzők, és könnyen vissza lehet velük élni: szeretnénk segíteni másokon, és a kitüntetett figyelemre sokan ki vannak éhezve. Ezt könnyen átlátják azok, akik pénzt szeretnének kicsalni másoktól – világosított fel, majd részletezte, hogy mire kellene odafigyelnünk a leginkább: – Tudni kell felmérni, hogy a minket kereső személynek milyen az e-mail-címe, a profilja, a helyesírása, nyelvhelyessége, vagy azt, hogy idegen keresett-e meg minket, akiről addig sosem hallottunk. Jóhiszemű az ember, szeretne hinni és bízni, nem a rosszat akarjuk másokban látni, de inkább keressünk rá mindenkire, ha segíteni szeretnénk, mit ír róla, róluk az internet. A csalók sokszor azonos neveket használnak másoknál is, vagy a név változik, de a sztori ugyanaz. Ezeket sokan megosztják utána az interneten, lehet belőle tanulni – ismertette.

Csupán illúzió

Olyan hihetetlennek tűnik, mégis előfordul, hogy úgy kezdünk érzelmeket táplálni egy másik ember iránt, hogy még soha nem is találkoztunk vele. De vajon ezek valós vagy hamar múló érzések? – Belevetítünk a másikba vágyott tulajdonságokat, amelyek lehet, hogy nincsenek meg, de ezt nem veszi észre az ember idejében. A sorok között olvasva olyan értékeket tulajdoníthatunk a másiknak, amelyekről nem bizonyosodtunk meg. Ez inkább illúziója a szerelemnek, de nem maga a szerelem, hiszen a másikról mit sem tudunk – mondta.

Knapek Éva végül hozzátette: – Általánosságban annyit mondhatok, hogy sajnos, ha az ember egyszer megégette magát, gyakran jóval bizalmatlanabb, óvatosabb lesz. De nem mindenki, van, aki csak tanul a hibáiból, megtanulja a „leckét” – fűzte hozzá végezetül.

Nagy Emese

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában