javítanák az életminőséget

2020.08.05. 12:25

Egészséghetet tartottak a romáknak Nyíracsádon

Játékos formában jutott el a célcsoporthoz a testi és lelki egészség megőrzését szem előtt tartó tréning üzenete.

Fotó: Kedves Zilahi Enikő

Újabb állomásához érkezett a nyírségi településen tavaly júniusban indult projekt, melyben 133 roma származású helyi lakos vesz részt. A szegregált élethelyzetek felszámolását célzó program része az az egészséghét is, melyre a nyár folyamán került sor.

Mozgásos feladatok

Az előadásokkal, játékkal, tornával, sok-sok mozgásos feladattal fűszerezett hétnek a helyi művelődési ház adott otthont. Ottjártunkkor Balogh Gyula koordinátor tartott előadást a résztvevőknek. Beszélt a tiszta ivóvíz, a higiénés szabályok betartásának fontosságáról és egészségmegőrző szerepéről, valamint a testmozgás jótékony hatásáról is. Szó volt a különböző betegségek kialakulásának lehetséges okáról és a megelőzés lehetőségeiről. A felvilágosításról, a védőnők tanácsadásának befogadásáról, valamint arról, hogy a tanácsok betartásának felelőssége a szülők feladata. Az előadó kiemelte a gyermekvállalás felelősségét is.

Van kitörési lehetőség

Az egészséghét céljáról Balogh Gyula koordinátor beszélt a Naplónak. – A tréningsorozaton roma származású szakképzett előadók, egyetemi hallgatók, szakoktatók segítenek. Ajtai Márton közösségfejlesztő és mentálhigiénés területen tartott elő­adásokat, Balogh Barbara Judit egyetemi hallgató pedig a közösségfejlesztésben, a szituációs játékok levezetésében mozog otthonosan. Mindketten roma származásúak, ezzel személyes példát is adnak arra, hogy igenis van kitörési lehetőség – fogalmazott a koordinátor, aki azt vallja, hogy az egészséges életmód nem feltétlenül pénz kérdése, sok esetben az odafigyelés, átgondoltság és elhatározás kap nagyobb szerepet a kérdésben.

– A halmozottan hátrányos helyzetű roma családokban a várható élettartam mintegy 10-15 évvel alacsonyabb az országos átlagnál. Ezért is nagyon fontos minden lehetőséget megragadni arra, hogy az érintettek életminősége javulhasson. Nem törvényszerű, hogy az, aki romának és hátrányos helyzetűnek születik, az kevesebbet éljen, mint embertársai – mondta Balogh Gyula, aki szerint az egészséghét legfontosabb üzenete, hogy az egészségmegőrzéssel kapcsolatos megfelelő információ játékos, könnyen érthető formában jusson el a célcsoporthoz.

Fejlesztés

Az előadások után következett a játék, ahol gyümölcsneveket kellett úgy körülírni, hogy a gyümölcs neve nem hangozhatott el. Ez az egészségtudatos életmód mellett a logikát, a gondolkodást és a szókincset is fejlesztette. Ezt követően a mentális és testi egészséggel kapcsolatos szituációs játékokba kapcsolódtak be a résztvevők, majd elemezték is az eljátszott jeleneteket.

Kedves Zilahi Enikő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában