Trianon 100

2020.06.04. 15:37

„Hiszem, hogy a most induló újabb száz évnek a magyarság nyertese lehet”

Hajdúnánáson is megemlékeztek a trianoni békediktátum aláírásának századik évfordulójáról és a nemzeti összetartozás napjáról.

Fotó: Girus Zsolt

Június 4-e száz éve a magyar nemzet gyásznapja. Közismert tény, hogy az első világháborút lezáró trianoni békediktátum hazánkat sújtotta a legjobban. Az országcsonkításnak, a nemzettestek elcsatolásának máig ható következményei vannak. 2010 óta június 4-e a nemzeti összetartozás napja.

A városi megemlékezés a Himnusz közös eléneklésével vette kezdetét a Trianoni emlékműnél, majd Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere köszöntötte a megjelenteket, aki a múlt felidézése mellett szólt a jelen és a jövő nemzedékéhez is – tudtuk meg a hajdúnánási önkormányzati hivatal sajtóreferenséről. A polgármester beszédében kiemelte, a száz évvel ezelőtt aláírt békediktátum széttörte a történelmi Magyarországot. Ma is ugyanolyan fájdalmas ez, mint akkor volt, a magyarság gyásznapja lett június 4-e. Idén ezen a napon egy korszak lezárul.

„Hiszem, hogy a most induló újabb száz évnek a magyarság nyertese lehet. Meggyőződésem, hogy nyertesei lehetünk, ha képesek vagyunk tenni e szent ügyért és nemzeti érdekek mentén tudunk gondolkodni és cselekedni”

– hangsúlyozta Szólláth Tibor, majd hozzátette, ezen a napon kifejezhetjük, hogy a határon túlra szakadt magyarok testvéreink, velük örökre összetartozunk.

A beszéd után az Aranyszalma Néptáncegyüttes fiataljai segítségével járhatták be az emlékezők az elcsatolt országrészeinket. Az ünnepi emlékezés után a kegyelet virágainak, koszorúinak elhelyezése következett a Trianoni emlékműnél. A megemlékezésen közreműködött Nagyné Bózsár Katalin, Nagy Róbert és Szabó Miklós.

A nap további részében a békediktátum aláírásának időpontjában, 16 óra 32 perckor 100 másodpercre megszólalnak a város harangjai. Ez alatt az idő alatt néma főhajtással emlékezik a város hazánk szétdarabolására. A harangszó elhalkulása után egy trianoni verses-zenés összeállítást hallhatnak a főtérre látogatók, melyet a művelődési központból hangszórón keresztül játszanak le.

Délután a református templomban istentiszteletre, majd a „Trianon emlékezete” című előadásra invitálják az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában