Trianon 100

2020.06.04. 21:58

Száz másodpercig zúgtak a harangok Nyíracsádon is

Szentmisét, majd megemlékezést tartottak a nyírségi településen Trianon századik évfordulóján.

Június 4-én délután száz másodpercig zúgtak a harangok a nyírségi településen is. Ezt követően szentmisét tartottak a római katolikus templomban, ahol Eiben Tamás plébániai kormányzó szólt az egybegyűlt emlékezőkhöz.

– Kedves Testvérek! Elérkezett a nap, amiről sokan úgy gondolják, változtathatatlan. Szentmisénket és imádságainkat a mai napon ajánljuk fel a magyar hazáért, s közben gondoljuk végig, mennyire fontos elődeink ránk hagyott hite, ránk hagyott öröksége. A mai napon magyarként és keresztényként is tegyünk tanúságot Krisztusról, szeretetről, hazafiasságról. Nekünk, keresztényeknek Isten akaratát kell elfogadnunk. Ugyanakkor tapasztaljuk, hogy ez olykor nagyon nehéz. Nehéz ezután a száz év után is mondani, hogy legyen meg a te akaratod. Mi, keresztények áldozataink és hitünk révén emelkedjünk fel, és száz év után ezt a napot éljük át úgy, hogy együtt hordozzuk a keresztet külhoni testvéreinkkel, mert így biztathatjuk őket a reménységre. Magyarországot száz éve keresztre feszítették, de ne feledjük, hogy minden nagypénteket feltámadás követ.

„Ez a nap legyen alkalom arra, hogy kiadjuk lelkünkből a fájdalmat, az együttérzést, a szenvedésben való közös sorsvállalást”

– fogalmazott Eiben Tamás.

Koszorúzás és díszsortűz

A szentmisét követően a hívek a templom udvarára vonultak, ahol Piránszki Nándor Illyés Gyula Trianon című versével, a népdalkör énekekkel járult hozzá a megemlékezés lelki élményéhez, átéléséhez. Ezt követően koszorút helyeztek el az I. világháborús emlékkeresztnél, ahol gyertyát gyújtottak az emlékezők, a Hudácskó család felajánlásával pedig emlékfát ültettek a kereszt tövében. Az ünnepség zárásaként Koleszár Ferenc és Koleszár Árpád vezényletével díszsortűz dördült a trianoni döntés századik évfordulójának emlékére.

Kedves Zilahi Enikő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában