milyen a bizonyítvány?

2020.06.14. 07:30

Nemigen buknak idén az iskolások

A szakember szerint a szociális kapcsolatok visszaépítéséről szóljon idén a gyerek nyara, ne a tanulásról.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Az online tanulás nagy megmérettetés volt a diákoknak és a tanároknak egyaránt, ám ez nem mutatkozik meg az év végi bizonyítvány érdemjegyein. Bozó Judit, a debreceni Abigél Többcélú Intézmény igazgatóhelyettese a Naplónak elmondta, diákjaik közül sokaknak kedvezett a rendkívüli helyzet, mivel a maguk meghatározta időbeosztás miatt sokkal jobb eredményt értek el, mint a járvány előtt. Sok diáknak azonban szükség lett volna a személyes kapcsolatra, mivel olyan körülmények között élnek, ahonnan ki kellett volna szakadniuk.

A pedagógus szerint ebben a tanévben nemigen kerülnek pótvizsgára a gyerekek, mivel az online oktatásban volt annyi rugalmasság, hogy elegendő idő legyen felkészülni a számonkérésre.

A nonverbális kommunikáció hiányának ellenére még azok a gyerekek is derekasan helyt álltak az iskolában, akik korában nem voltak szorgalmasak. Bozó Judit hozzáfűzte, ebben az időszakban sokkal több lehetőség és példa is volt a csalásra, hiszen a számonkérés alatt a gyerekeket nem tudták megfelelően ellenőrizni.

Zsula Magdolna fejlesztőpedagógus szerint semmiképp ne szégyenítsük meg a gyereket az esetleges rossz bizonyítvány esetén.

A szakember azt vallja, büntetés helyett beszélgetésre van szükség, amikor a szülő én-üzenetekkel közölheti gondolatait, kifejezheti szomorúságát vagy csalódottságát a gyenge tanulmányi eredménnyel kapcsolatban.

– Saját foglalkozásaimon gyakran találkozom ilyen problémával a tinédzserkorú fiataloknál. Ekkor a szülő és a gyerek is kap két percet, hogy úgy beszélhessen érzéseiről, hogy közben a „másik fél” nem szól bele – világított rá Zsula Magdolna.

Az én-üzenetek a fejlesztőpedagógus szerint azért is nagyon fontosak, mert ezekkel nem bíráljuk a másikat, emellett sokkal nagyobb figyelmet kap a gyerek és a szülő is egyaránt. A szakember a pedagógus ismerősei között azt tapasztalja, hogy a járványhelyzet okozta különös tanulmányi körülmények miatt mindenki arra törekedett, hogy elkerülje diákja osztályozóvizsgára vagy pótvizsgára küldését, és igyekeztek minden lehetőséget megadni ahhoz, hogy ne kelljen évet ismételni.

„Ebben az időszakban nagyobb toleranciával és rugalmassággal álltak a tanárok a gyerekekhez, így osztályozóvizsgára is csak az küldhető, akinek március óta semmilyen teljesítménye nem volt az adott tantárgyból”

– mutatott rá a szakértő. A fejlesztőpedagógus azt javasolja, gyakorlás helyett nyáron inkább játsszon a gyerek, azonban ha új közösségbe lép szeptemberben, és beilleszkedési zavarokkal küzd, érdemes mindenképp szakpszichológus segítségét kérni, aki terápiával segíthet abban, hogy zökkenőmentesen kezdődjön a 2020/2021-es iskolai tanév.

Nehéz helyzetben

Zsula Magdolna kifejtette, a 2020 januárjában bevezetett kötelező iskolakezdés a 6. életévüket betöltött gyerekek számára évismétlést is eredményezhet az 1. osztályt befejező általános iskolásoknak. Abban az esetben, ha év végén a tanulmányi eredmény is igazolja, a szülő kezdeményezheti gyermeke évismétlését a pedagógiai szakszolgálat és a tanítók közös véleményezése alapján. Zsula Magdolna szerint azonban ez a megoldás nem feltétlenül kedvez a legkisebbek fejlődésének annak ellenére, hogy ugyanazt a tananyagot veszi majd át a következő tanévben. Szociális szempontból ugyanis nagy hátrányt, esetleg traumát is okozhat az évismétlőben, hogy új közösségbe kell beilleszkednie, emellett pedig osztálytársaitól is el kell szakadnia – véli a szakember.

Szakál Adrienn

Érdemes előre tanulni

Az Abigél igazgatóhelyettese arra is felhívta a figyelmet, hogy azok a gyerekek, akik jövőre felvételizni fognak, most jelentős hátrányban vannak. Szintén ajánlott a szünidő alatt elkezdeniük a felkészülést azoknak, akik a 12. osztályba lépve nyelvvizsgázni készülnek vagy 2021 májusában emelt szintű érettségit szeretnének tenni. A felsőoktatás előtt állók szintén utánajárhatnak már a szünidőben annak, hogy az általuk választott szakon milyen tantárgyból kell majd számot adniuk. Mivel a gyerekek többsége nem tudta megfelelően elsajátítani a tananyagot, és a nyolcadik osztály első féléve egyébként is nehéz, ajánlott nyáron elkezdeni a matek és a magyar gyakorlását, esetleg az idegen nyelvet.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában