élőben követhető

2020.05.15. 17:00

Vasárnap a Kodály Filharmonikusok muzsikája is felcsendül a Nagytemplomban

Május 17-től újra látogatható istentiszteleteket tartanak a vidéki református templomokban, többek között a Debreceni Református Nagytemplomban is, ahol dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke hirdeti az igét 10 órától.

Fotó: Napló-archív

Az istentiszteleten közreműködnek a Kodály Filharmonikusok tagjai is. Az eseményt élőben követheti a nagytemplom.hu-n vagy 11 órától a Duna Televízióban – közölte a Tiszántúli Református Egyházkerület.

Ez az alkalom május 17-én egy együttműködés kezdete, ami a Kodály Filharmónia Debrecen és a Tiszántúli Református Egyházkerület között jön létre. A későbbiekben a Kodály Filharmónia tagjai a debreceni és régiós települések templomaiban kisebb kamaraműveket fognak játszani a gyülekezetek számára istentiszteletek vagy zenés áhítatok keretében.

Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke kiemelte, hogy „a veszélyhelyzet elővigyázatosságot követel megnyíló templomainkban is az istentiszteleteken.

Mivel az éneklés közben levegőbe kerülő lehelet és pára veszélyt jelent, ezért a gyülekezeti éneklést rövidebbre kell fogni, de hangszeres kamarazene előadása lehetséges. A Tiszántúli Református Egyházkerület örömmel és hálával fogadta a Kodály Filharmóniával való együttműködés lehetőségét, amelynek értelmében muzsikusaik szívesen gazdagítanák játékukkal az istentiszteleteket és a zenés áhítatokat.

Dr. Puskás István alpolgármester is üdvözölte a kezdeményezést külön felhívva a figyelmet arra, hogy ez egyben a kultúra óvatos újranyitását is jelenti Debrecenben. Kulturális élmények és a lelki élet szorosan összefüggenek, a mostani esemény ennek is szép példája, hiszen az istentiszteleten néhány zenemű eljátszásával közreműködik a Kodály Filharmonikusok rézfúvós kvintettje (Csősz János és Györgyfi Zsolt – trombita, Héra András – kürt, Alexa Lajos és Péntek Kálmán – harsona).

Somogyi-Tóth Dániel, a Kodály Filharmónia Debrecen igazgató-művészeti vezetője elmondta, hogy a mostani templomi fellépés az első lépcsőfoka az élő zenéléshez, a közönséghez való visszatérésnek. Az igazgató kiemelte, hogy ez a fajta átfogó regionális templomi jelenlét a vírushelyzettől független, régi vágya a Kodály Filharmónia vezetésének. A zenés áhítatokat, így a Tiszántúli Református Egyházkerülettel való együttműködést az Emberi Erőforrások Minisztériuma is támogatja, és a Kodály Filharmónia Debrecen a többi történelmi egyházzal is keresni fogja az együttműködési lehetőségeket.

A további, zenés szolgálatok pontos időpontjairól és helyszíneiről hamarosan további tájékoztatás várható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában