Amit a felvételiről, vizsgákról tudni kell

2020.04.29. 12:27

Szárnyal a szakképzés Debrecenben

A Debreceni Szakképzési Centrum kollégái és diákjai a maszkgyártásból is kiveszik a részüket.

Bár 2019/20-as tanév rendkívüli módon alakult a Debreceni Szakképzési Centrum (DSZC) életében is, zökkenőmentesen átálltak a digitális oktatásra, a digitális munkavégzés és kapcsolattartás folyamatos volt az elmúlt időszakban. Az oktatási feladatok ellátása mellett más területeken is tevékenykedtek a háttérben.

– Nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy a veszélyhelyzet kihirdetése után a védekezést segítsük. Eddig több mint hatezer maszkot gyártottak a kollégáink néhány hallgató bevonásával, ezek közül a tankerületnek 1200 darabot már átadtunk az érettségi vizsga segítése érdekében, valamint a MODEM számára is juttatunk el maszkokat. 2900 darab áll rendelkezésre a mi érettségiző és szakmai vizsgázó gyerekeink számára. A gyártás azonban nem áll meg, a további maszkok elkészítésének célja, hogy a városban élő polgárokat segítségük és támogassuk – tudatta Tirpák Zsolt, a DSZC kancellárja a szerda délelőtt tartott sajtótájékoztatón. Kitért arra is, hogy a digitális alkotóműhelyben lévő 3D nyomtató segítségével 240 pajzsot gyártottak már, melyeket rövidesen egészségügyi intézménynek juttatnak el.

Tirpák Zsolt, a DSZC kancellárja | Fotó: Molnár Péter

Egyre népszerűbb a szakképzés

Április 30-án ér véget a középfokú felvételi eljárás első általános szakasza, melynek eredményeiről Hámori Éva Judit főigazgató beszélt a Debreceni Szakképzési Centrum (DSZC) vonatkozásában.

– Úgy érezzük, hogy rendkívül sikeres volt a beiskolázásunk, az elmúlt évhez képest növekedést tapasztalunk, 1662 tanulót iskoláztunk be a 70 meghirdetett szakmánkra. A szakképzés népszerűsége a jelentkezések számából is látszott, 4690 tanuló gondolta azt, hogy felvételi lapján valamelyik helyen megjelöli centrumunk intézményét, és összesen 7731 jelentkezést regisztráltunk – mutatott rá a főigazgató.

Hámori Éva Judit főigazgató | Fotó: Molnár Péter

Nagy léptékű növekedés

Komoly szerkezeti átalakulás következett be a szakképzésben, a 2020/21-es tanévtől a tanulók már technikumban és szakképző iskolában kezdik meg a tanulmányaikat, az eddigi 759 szakma helyett 174 szerepel a szakmajegyzékben.

– A legtöbb jelentkező azokban az ágazatokban volt, amelyek Debrecen városának fejlődését a legerőteljesebben szolgálják: a járműiparban közel 40 százalékos növekedést regisztráltunk a jelentkezők számában, de kiemelt a gépészet, az elektronika és elektrotechnika, továbbá az informatika és távközlés területén több mint 30 százalékos jelentkezőszám-növekedés jellemző. Az előző évhez képest komoly növekedés tapasztalható az építőipar, az épületgépészet, a vegyipar, a kereskedelem, a közeledés és a szállítmányozás területén is – ismertette az adatokat Hámori Éva Judit. Hozzátette: – Töretlen a népszerűsége a szépészetnek és a kreatív ágazatnak egyaránt. Többszörös túljelentkezés volt idén is a nyelvi előkészítő és a két tannyelvű osztályokban.

Azoknak a diákok, akik most elutasító határozatot kaptak, fellebbezési lehetőségük van. Akik pedig nem kerültek be egy középiskolába sem, választhatnak a be nem töltött területek közül a felvételi eljárás második, rendkívüli szakaszában, mely május 11-én indul.

Készen állnak a vizsgákra

Az őszi tanévkezdés előtt azonban még az érettségi és a szakmai vizsgák lebonyolítása a következő állomás. Jelenleg is zajlanak fertőtlenítések, az intézmények felkészítése annak érdekében, hogy biztonságos körülmények között történjen az 1209 diák vizsgáztatás. A szükséges fertőtlenítő- és védőeszközök rendelkezésre állnak. Maszk viselése a gyerekeknél nem kötelező vizsga közben.

– Megszerveztük már azt is, hogy ütemezett legyen az intézményekbe való bejutás. Minden iskolaépületben megtaláltuk azokat a beléptetési módokat, amelyek révén a lehető legkisebbek a találkozási pontok. Az iskolarendőrségtől kezdve az intézmény egyéb dolgozóin át mindenki segíti azt, hogy gördülékenyen bejussanak a gyerekek a vizsgára – tudatta Tirpák Zsolt, a DSZC kancellárja. Hozzátette: – A szakképzési centrum diákjai számára nem érnek véget a tanulmányok az érettségivel, még egy évig szakmát tanulnak. Ugyan kiléphetnek a tanulók, de a 80 százalékuk bent marad.

Fotó: Molnár Péter

Emelt szinten csak itt

A DSZC intézményei közül a Brassaiban 177, a Vegyipariban 173, a Péchyben 148, Bethlenben 143 tanuló kezdi meg az írásbeli érettségit hétfőn. Amellett, hogy a képzési centrum gondoskodik saját tanítványai érettségijéről, a megye összes emelt szintű érettségije is náluk zajlik, ez több mint kétezer diák vizsgáját jelenti. Idén 8 intézmény vesz részt ennek a feladatnak a lebonyolításában, emellett a szakmai vizsgák megtartására is felkészültek már.

– 1864 diákunkat érint a szakmai vizsga, ebből 993 diák nappali tagozaton fejezi be a tanulmányait, és jelentkezik a munkaerőpiacra. A gazdasági partnereink folyamatosan keresnek bennünket, várják tanulóinkat a munkaerőpiacon, hiszen a gazdaság újraindításának legfontosabb szereplői a felkészült szakemberek. 293 diák közlekedés, szállítmányozás, logisztika területén fog vizsgázni, 236 vendéglátós, 191 informatikus, 141 vegyész, 147 gépész, 124 közgazdász, 108 építőipari, zömében technikusok vizsgája zajlik hamarosan – ismertette Tirpák Zsolt.

Kiss Dóra

Borítókép: Tirpák Zsolt, a DSZC kancellárja maszkban a szerdai sajtótájékoztatón

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában