jegyzet

2020.02.23. 12:34

Ámokfutó biciklisek

Egyre több kerékpáros cikázik az utakon a jó idő beköszöntével és megannyi más okból.

Vass Attila

Ez tulajdonképpen akár üdvözlendő is lehet, ám valójában a jelenlétük és legfőképpen sokuk közlekedési magatartása (kultúrája) tengernyi problémának is a forrása.

Nem kevés bringás ugyanis nem a KRESZ által engedett helyen halad, hanem ott, ahol ők azt jónak tartják: egyirányú utcában a forgalommal szemben vagy zöldterületen, buszsávon és leginkább a járdákon. Ha megkérdezzük őket ennek okáról, akkor nem elhanyagolható számban azt a választ kapjuk, hogy nem érzik biztonságban magukat az úttesten a buszok és a kamionok miatt, meg úgy általában sem, és „amúgy is rosszak” az utak. Igen ám, de a járdán sok érintett bicajos ugyanazt csinálja, mint amire hivatkoznak, hogy miért nem érzik biztonságban magukat: úgy mennek (száguldanak) a gyalogosok mellett, között és velük szemben, hogy a gyalogosok megnézhetik magukat, ha nem térnek ki előlük. Ráadásul sok biciklis úgy markolja a kormányt, mintha nem is tudná, hogy van rajta fék is, és hogy jobbra-balra elfordítható a kellő irányváltás érdekében.

Sőt, egynémelyik kerékpáros úgy megy az emberek közé, mintha tekebábuknak nézné őket, és direkt el akarná gázolni őket. A legtöbb ilyen baleset (amely ráadásul cserbenhagyásos is) nem jut a rendőrség tudomására, de attól még megtörtént: a biciklis nekimegy a gyalogosnak, és meg sem áll, meg sem kérdezi, hogy történt-e valami baja a gyalogosnak, és elnézést sem kér. Nem. Olyan viszont sajnos nap mint nap történik, hogy a gázoló bringás agresszívan üvöltözik az elütött, elütendő gyalogossal, aki magára vessen, ha nem ugrik el az útjából. Vagy ha nem is ordítozik, akkor is a gyalogos kérdésére csupán azt sziszegi vissza, hogy „mit szövegel, úgyse lett semmi baja”…

Félreértés ne essék, csakis olyan esetekre gondolok, amelyek a gyalogosok számára kijelölt helyeken, tehát járdán, sétálóövezetben, sőt buszmegállóban történtek meg. Magam is a kerékpárral gyakran járók táborát gyarapítom, de ismerem a gyengébb fél kiszolgáltatottságát és tehetetlenségét is. Amely óriási. Emiatt is elengedhetetlen a helyzet javításának érdekében, hogy esetleg a kerékpárhasználatot is kössék jogosítványhoz és alkalmassági vizsgálathoz. És persze legyen a köztereken hatékony, erélyes ellenőrzés, akárcsak kellő felelősségre vonás.

Vass Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában