tálentumok

2019.12.16. 14:43

Négy hajdú-bihari nyertese van az országos tehetségtámogató programnak

Négy megyénkbeli fiatal művész és természetudományos tehetség nyert támogatást a MOL Tehetségtámogató Programjában.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

  • Hatvanhét fiatal művészt és természettudományos tehetséget támogat a MOL Alapítvány.
  • A MOL Tehetségtámogató Program Művészet-tudomány kategóriában idén tizenkilenc millió forinttal segíti a tehetségeket.
  • A támogatást leginkább hangszervásárlásra és útiköltség-térítésre használják fel a diákok.
  • Négy hajdú-bihari fiatal tálentum – Debreczeni Dorina, Komócsin Rebeka Kata, Noszály Áron és Papp Zoltán Bence – nyert támogatást a MOL Tehetségtámogató Programjában. A program országszerte idén összesen tizenkilenc millió forinttal segíti a fiatal tehetségeket, akik az elnyert összeget leginkább hangszer megvásárlására, útiköltségeinek fedezésére vagy kutatásra fordítják.

    A MOL Tehetségtámogató Program ebben a tanévben összesen tizenkilenc millió forinttal támogatja a 10 és 23 év közötti eredményes diákok, művészjelöltek- és természettudományos tehetségek pályafutását, további sikereiket. A beérkezett kétszázhatvanhét pályázatból a szakértő zsűri értékelése után a pályázatokat kiíró MOL Alapítvány kuratóriumának döntése alapján hatvanheten kapták meg az igényelt támogatást. A pályázaton elnyert támogatási összeget a tehetségek leginkább hangszer megvásárlására, előadások, tudományos versenyekre való felkészüléshez szükséges eszközök biztosítására, vagy egy-egy verseny útiköltségeinek támogatására fordítják.

    A Hajdú-Bihar megyei győztesek

    Debreczeni Dorina (16), kémia, Hajdúböszörmény

    Legkiemelkedőbb eredménye a Nemzetközi Junior Természettudományi Olimpián szerzett bronzérme. Megtiszteltetésnek érzi, hogy a Középiskolai Kémiai Lapok Haladók pontversenyében elért eredménye miatt behívták 15 évesen a 11-12. osztályosoknak szánt Nemzetközi Kémia Diákolimpiára felkészítő táborba és válogatóversenyére, ahol 12. helyezett lett –így nagy valószínűséggel részt vehet áprilisban a Mengyelejev Olimpián. Szerkesztőségi tagja lett a „The Scientific Teen” tudományos magazinnak. Eredményei elismeréseként elnyerte iskolájában a Senior kupát (2019), „A legokosabb kisdiák” díjat, a tankerület elismerő oklevelét, illetve a MATEHETSZ „Felfedezettjeink 2019” fődíjat.

    Noszály Áron (18), informatika, Hajdúsámson

    A Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium speciális matematika tagozatán tizenkettedikes, ebben a tanévben fog érettségizni. Informatikából eddig a legnagyobb eredménye, hogy három alkalommal sikerült kijutnia a Közép-Európai Informatikai Diákolimpiára, kétszer a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiára és mindkét olimpián sikerült érmet szereznie. Az elmúlt tanévekben több országos versenyen végzett első-ötödik helyen. Informatikából tizedikesként ötödik, végzősként második lett az OKTV-n.

    Komócsin Rebeka Kata (18), fuvola, Debrecen

    Rebeka tíz éve fuvolázik, jelenleg Cseri Gyöngyi tanárnőnél a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskolában. 2014 óta vesz részt és szerepel sikeresen országos versenyeken, egyénileg és különböző formációkban, továbbképzős versenyen, az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiáján. Négy éve tagja a Debreceni Zenede Ifjúsági Fúvószenekarának. Idén döntőben szerepelt a Kamara Virtuózok tehetségkutató műsorban a Flautica tagjaként.

    Papp Zoltán Bence (19), magánének, Debrecen

    Pici kora óta a zene bűvöletében él. Zenetagozatos általános iskolába járt, ott nyolc évig énekelt az énekkarban, számos hazai és külföldi versenyen szerepelt eredményesen, korábban furulyázni, majd fuvolázni tanult. A fiatal tehetség jelenleg a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskolában pallérozódik, énektanára Ludmány Antalné. Célja, hogy klasszikus énekművész legyen. 2020-ban fog felvételizni többek között a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre.

    A zsűri tagjai voltak Devich Márton, a Bartók Rádió igazgatója, Pázmány Karolina Ágnes vizuális nevelés tanár, a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola tanszékvezető-helyettese és Pertis Szabolcs matematika-fizika szakos tanár, népzenész. A MOL közhasznú alapítványán keresztül 2006 óta karolja fel a fiatal tehetségeket, eddig több mint háromezer művészeti vagy tudományos pályára készülő fiatal fejlődését segítette.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában