ünnep

2019.12.23. 12:42

Felgyulladt a hanuka első lángja a Pásti utcai zsinagógában

Zenekarok léptek fel, de kiállítás is nyílt.

Fotó: Debreceni Zsidó Hitközség

A hanuka a fény ünnepe. Az elnevezés a jeruzsálemi szentély visszafoglalására és felavatására utal, amelyre akkor került sor, amikor a makkabeusok a három évig tartó szabadságharc végén i.e. 165-ben győzelmet arattak a szír-görög megszállók felett. Ekkor történt az a csoda, hogy az egy napra elegendő szent olaj nyolc napig égett a templomban. Ennek emlékére gyújtanak nyolc napon át gyertyát, minden nap eggyel többet. Ez a történelmi ünnep idén december 22-én este (héber dátum szerint Kiszlev 24.) kezdődött az első gyertyagyújtással, 29-én lesz a hanuka nyolcadik, egyben zárónapja – mutat rá a Debreceni Zsidó Hitközség közleménye.

Mint írják, az első lángot Shmuel Faigen rabbi gyújtotta meg a hagyományos imák és dallamok kíséretében a debreceni Pásti utcai ortodox zsinagógában. A teljesen megtöltött autentikus térben a barátok is velük ünnepeltek.

Fotó: Debreceni Zsidó Hitközség

A közös gyertyagyújtást és az ünnepi megemlékezést, a jól ismert dallamokat kultúrműsor követte. Fellépett a Bordó Sárkány zenekar, Kárpáti Eszter és zenekara, valamint a hitközség Ráhel nőegyletének „Zs” faktor kórusa. A vitrinekben az ünnepi gyertyagyújtáshoz használt hanukiákból kiállítást tekinthetett meg a közönség.

December 29-én (vasárnap) 18.30-kor nyilvánosan gyújtanak gyertyát a Bajcsy-Zsilinszky és a Piac utcák sarkánál. Ez hanuka utolsó estéjén történik.

A tartalmas, vidám estébe nyúló délutánon felidézték a makkabeusok győzelmét. A hanukai csodára emlékezésnek a közösségben, a városban hagyományai vannak,

„hiszünk a csodákban, azért is hogy, sokáig együtt emlékezhessünk!”

- zárul a hitközség közleménye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában