advent

2019.11.22. 10:47

Szombaton nyit a Debreceni Adventi Vásár

A Kossuth téren és a Piac utcán szombat délután nyit a Debreceni Adventi Vásár, amely szerethető közösségi térben, egyedi kézműves termékekkel, ellenállhatatlan finomságokkal, lélekmelengető forralt italokkal várja a karácsonyra készülőket.

Fotó: Matey István

– Az adventi hangulatot igyekszünk a város távolabbi településrészeire is kiterjeszteni azokkal a vizuális elemekkel, díszítésekkel, amelyek a belvárosban meghatározó módon lesznek jelen. Több mint 200 ezer izzó és fénypontocska fogja díszíteni Debrecent. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján megállapíthatjuk, hogy az ország egyik legszebb, leghangulatosabb és leginkább a karácsonyt megidéző adventi vásár itt van Debrecenben – mondta el Papp László polgármester a vásárról tartott sajtótájékoztatón péntek reggel. Hozzátette:

– Ebben az évben is lesznek újdonságok, nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy a jövő felé is mutasson a belváros feldíszítése. Készülünk arra, hogy a következő évben – tekintettel arra, hogy megvan a kivitelezőnk – a Dósa nádor tér integrált része lesz a karácsonyi vásárnak. Ezt az utat megmutatva, idén a Rózsa utcán lévő fákat is fényfüzérekkel díszítjük. Egy nagyon impozáns újdonság, hogy a Simonffy utca egy 17 elemből álló fényfüggönnyel lesz díszítve, mintha egy fénykupola zárná le az utcát – beszélt az idei újdonságokról Papp László.

Fotó: Matey István

Közös ének

Az adventi forgatagban ismét találkozhatunk a tavaly nagy sikert aratott, 45 méteres óriáskerékkel. A Vitesco Technologies támogatásával a monumentális szerkezet a teljes adventi időszakban a kíváncsiskodók rendelkezésére áll, a legkisebbek pedig a Vili-vonattal körözhetnek a karácsonyfa körül. Az adventi vásárban mellőzik az egyszer használatos műanyag termékeket, ezért a Krones által támogatott papír poharakból lehet kortyolgatni a vendéglátó egységekben az innivalókat.

– Szeretnénk egy új kezdeményezést elindítani: az első adventi vasárnapon arra hívjuk a debrecenieket, hogy énekeljünk közösen egy karácsonyi éneket itt a főterén, a telefonokon bekapcsolt fényforrással pedig azt lehet jelezni, milyen sokan vagyunk jelen. Ez a vásár ma már nemcsak debreceni látványosság, hanem a régiónak is üzen: a karácsony itt van Debrecenben – hangsúlyozta a polgármester.

Óriás kalendárium

Szombaton 16 órakor a régmúltat idézve pásztorok, juhászok, csikósok felvonulásával, kisbírók, vásári kikiáltók hívogatásával és a Kelet Brass Band koncertjével veszi kezdetét az ünnepi forgatag.

Fotó: Matey István

– Közel száz faházat és vendéglátó egységet láthatunk a vásárban, a Piac és a Csapó utca, valamint a Kossuth tér minden négyzetméterét belaktunk. Az Adventi házikóban olyan gyermekprogramok, kézműves foglalkozások lesznek, amelyek egy újabb értékét adják a vásárnak – ismertette Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Az advent idején 23 napon keresztül program lesz a téren, december elsejétől mindennap 18 órakor az Óriás Kalendárium kinyíló ablaka nemcsak élményekkel szolgál, hanem fontos üzeneteket is közvetít a vásározóknak. Debrecen városrészeinek közösségei megajándékozzák a rászorulókat, illetve azokat, akik önkéntes vállalásaikkal sokat tesznek embertársaik jólétéért, boldogulásáért.

November 30-án kinyílik a Régi Városháza kapuja is, ahol Betlehemi élőkép várja a látogatók, a közös gyertyagyújtások sora december elsejével kezdődik.

Kiss Dóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában