A tisztább és szebb környezetért

2019.11.08. 20:23

Ősszel a lombhullás adhat sok munkát

Gyűjtik, komposztálják a gazdák és a közmunkások a faleveleket.

 • Az őszi lombhullás, a kertek rendbetétele során jelentős mennyiségű levél és egyéb hulladék egy részét a tudatos gazdák komposztálják Létavértesen, mások az önkormányzat által működtetett, a hét öt napján nyitva tartó zöldhulladék gyűjtőpontra szállítják ki.
 • A települési hulladékgazdálkodást és környezetvédelmet helyi rendelet szabályozza, korlátozva a tűzgyújtást, a kerti avar égetését.
 • Nyíracsádon a lombhullató fák az ősz beköszöntével bőven adnak munkát a közfoglalkoztatottaknak, főleg a falu főterének hatalmas platánjai, melyek ősz elejétől kezdve egészen tavaszig cserélik a lombjukat.
 • A napokban a szelektív hulladékgyűjtésről szóló előadást, majd szemétszedési akciót szerveztek Létavértesen. Az eseményeken több száz általános iskolás vett részt. A programokat a tudatos környezetvédelmi neveléshez kapcsolódó rajzverseny és kézműves-foglalkozás egészítette ki.

  Folytatásaként az Örökös Ökoiskola címmel rendelkező Irinyi János Általános Iskolában a diákönkormányzattal közösen ÖKOJÓ-Napot tartottak hulladékgyűjtéssel, környezetszépítéssel és sportversenyekkel. A háztartások papírhulladékait idén ősszel is a tanulóifjúság gyűjtötte össze, s annak bevételét majd az iskolai kirándulásokon használják fel.

  A város gyűjtőszigetei kukáiba csak üveget lehet elhelyezni. A műanyaghulladékot szervezett módon, havonta egy alkalommal szállítják el a lakásoktól. Eddig sárga műanyag zsákokban gyűjtötték, de a szeptember-októberi kukacserék után minden háztartás a kommunális hulladékgyűjtő edénye mellé külön kukát kap a műanyagoknak.

  Az őszi lombhullás, a kertek rendbetétele során jelentős mennyiségű levél és egyéb hulladék egy részét a tudatos gazdák komposztálják, mások az önkormányzat által működtetett, a hét öt napján nyitva tartó zöldhulladék gyűjtőpontra szállítják ki. A települési hulladékgazdálkodást és környezetvédelmet helyi rendelet szabályozza, korlátozva a tűzgyújtást, a kerti avar égetését.

  Az őszi települési lomtalanítás keretében a lakosság, a korábbi kedvező tapasztalatok alapján, egy héten át a város két gyűjtőpontján adhatták le a háztartásban fölöslegessé vált tárgyakat.

  Lehullott, összegyűjtik

  Nyíracsádon a lombhullató fák hűs árnyat adnak a település közterein, a járdák, utak mentén a nyírségi községben is. Az ősz beköszöntével azonban folyamatosan szabadulnak meg koronájuktól, így bőven adnak munkát a közfoglalkoztatottaknak.

  Bálega János kertésztől megtudtuk, hogy a település közparkjaiban, a járdák, utak és középületek mentén sorakozó lombhullatók között vezet a vérszilva, melynek levelei a hullást követően könnyen bomlanak, rothadnak, így begyűjtés után sem okoznak komoly problémát. Nagyobb gondot és főleg sok munkát adnak a falu főterének hatalmas platánjai, melyek között akad százéveshez közelítő is.

  – A platánfa ősz elejétől egészen tavaszig cseréli a lombját, így hónapokig ad munkát. Nagyon fontos a platánlevelek folyamatos gyűjtése, mert ha sokáig marad a talajon, egyszerűen megfojtja az alatta lévő füvet. A platánlevél ugyanis nagyon kemény szerkezetű, nehezen rothad, így az alatta lévő fű nem kap levegőt – magyarázta a kertész, akitől azt is megtudtuk, hogy a platánlevél természetes rothadási ideje akár egy-két évig is eltarthat.

  A szakember elmondta, hogy a lehullott falevél összegereblyézése nemcsak esztétikai szempontból, hanem a fű életfunkciói miatt is fontos, hisz a lombseprű, a gereblye fogai a gyűjtéskor megborzolják, így meglevegőztetik a füvet is, amivel elkerülhető a téli gombásodás, mohásodás is.

  Gugg Tiborné, a település köztereinek rendben tartásáért felelős közfoglalkoztatott-csoport vezetője elmondta, hogy az asszonyok ősztől tavaszig heti rendszerességgel gereblyézik össze a főtéri platánok leveleit. Az összegyűjtött lomb az önkormányzat gyűjtőhelyére kerül, ahonnan nagyméretű szállítóeszközzel viszik a Sport utcán kialakított „zöld ponthoz”, vagyis a zöldhulladék gyűjtésére használható konténerekbe, melyeket az önkormányzattal szerződésben lévő üzemeltetők rendszeresen ürítenek is.

  TB, KZE

  Borítókép: Bálega János kertész gondosan ügyel a lehullott lomb kezelésére és elszállítására is Nyíracsádon

  Ezek is érdekelhetik