ünnepi közgyűlés

2019.11.22. 14:55

Megköszönték az értékteremtő munkát a megye napján

A megye „születésnapját” ünnepelték, és elismeréseket adtak át.

Fotó: Matey István

– A mai ünnepséggel kifejezzük hálánkat azért az értékközösségért, amit ez a 6210 négyzetkilométer 82 településének közel 540 ezer lakosa tart fenn, őriz, és erősít – mondta köszöntőjében Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat közgyűlésének elnöke pénteken Debrecenben, a Megyeháza dísztermében rendezett Megyenapon.

Az elnök szavai szerint Hajdú-Bihart az élet szeretete, próbatételeken és történelmi kríziseken átsugárzó ereje jellemzi. Lakóinak összefogásra és példaképekre is szükségük van; mindig úgy fejlődhetett, hogy voltak kiváló egyéniségei, akik munkájukat a közösség javára fordították.

A megye napján tizenöten vehettek át elismerést az élet különböző területén végzett tevékenységükért. Ahogy Pajna Zoltán fogalmazott, ők olyan polgárok, akik kitartó munkával közösséget teremtettek és erősítenek ma is.

Hozzájárultak a megye fejlődéséhez

1698. november 22-én alakult meg a Hajdúkerület, ami lényegében középfokú törvényhatóság volt külön Szabolcs megyétől, jogelődje a későbbi Hajdú vármegyének, így közvetve a mai Hajdú-Bihar megyének is – idézte fel Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkár pénteken a megyenapi ünnepségen.

A fejlesztő megye

Hangsúlyozta: a megye tájegységei – a cívisváros, Bihar, Sárrét, a hortobágyi puszta, vagy épp a Tiszamente – saját adottságaikkal mind Hajdú-Biharhoz tartoznak és elmondható, hogy rendes, dolgos emberek élnek itt.

Felidézte, hogy évekkel ezelőtt a megye önkormányzati feladatai igen szerteágazóak voltak; egészségügyi, kulturális, szociális intézményfenntartóként egyaránt működött, mintegy kétezer főt foglalkoztatva. E rendszer komoly szakmai feladatokat látott el, melyeket a helyi közösségek nem feltétlenül tudtak volna megoldani. Az elégtelen finanszírozás miatt azonban újra kellett gondolni a működést. Bodó Sándor szavai szerint ma a megyei önkormányzat fejlesztő szerepet lát el. Az elmúlt években helyi kezdeményezésekre sikerült számos beruházást megvalósítani, mintegy 50 milliárd forint értékben (Debrecen nélkül).

Az önkormányzat hét különböző díját összesen 15 személy, szervezet vehette át a megyenapi ünnepségen.

A díjazottak

A Bocskai István-díjat idén Novotni Lajos gépészmérnök kapta, aki a mai HAJDU Cégcsoport elnöke, közel hat évtizedes munkásságával, tudományos és közéleti tevékenységével kiemelkedő mértékben járult hozzá Hajdú-Bihar megye fejlődéséhez.

A Kölcsey Ferenc-díjat Bencze Máté és ifj. Szél Gábor kapta. Bencze Máté szaxofonos, Hajdúböszörményben él, 2019-ben a szerbiai IX. FEMUS Nemzetközi Fúvósversenyen fődíjat és a különdíjat is elhozta. A derecskei Ifj. Szél Gábor néptáncosként érdemelte ki az elismerést; a Honvéd Együttesben, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes tánckari tagjaként dolgozik.

Maróthi György-díjat kapott Nádróné Sopronyi Anna óvodapedagógus 40 éven keresztül a gyermekekért végzett oktató-nevelő munkájáért, valamint Szabóné Marth Éva, aki a hajdúnánási Református Általános Iskolát 15 évig, nyugdíjba vonulásáig vezette.

Az Arany Sándor-díjat idén Balogh Sándor és Örvendi László kapta. Balogh Sándor mezőgazdasági gépészmérnök, a Balogh-Farm Tépe Kft. ügyvezetője; ez a cég hazánkban az első agrárvállalatok között volt, amely precíziós gazdálkodást kezdett alkalmazni, illetve ebben a kategóriában 2019-ben elnyerte a Magyarország Legszebb Birtoka címet. Örvendi László agrármérnök kiváló eredménnyel gazdálkodik a nemzedékek óta családja tulajdonában lévő birtokon, saját márkás önálló kisüzemi termékeket állít elő, és a helyi gazdatársadalomban meghatározó, 125 éves Hajdúszoboszlói Gazdakör elnöke.

Az önkormányzat Emlékérmét vehette át a hajdúnánási Mónusné Ruszin Anna távlövő íjászatban többszörös világrekorder, aki férje nyomdokaiba lépve foglalkozik íjászattal. Az egyesült államokbeli Wendoverben megrendezett versenyen 643,94 méterre lőtt íjával, mellyel új világrekordot állított fel.

Emlékérmet kapott a nád­udvari Szkupi Tibor, aki a helyi labdarúgó csapatban 22 évig játszott, 1990 óta az utánpótlás csapat edzője.

Emlékérmet vehetett át a közigazgatásban végzett munkájáért dr. Váliné Antal Mária, aki 20 éve Polgár önkormányzatának jegyzője, valamint dr. Vinczéné Kiss Marianna, aki Földes Nagyközség Önkormányzatának jegyzőjeként immár 24 éve.

Csemer Boglárka, azaz Boggie és zenés kísérete különleges előadással készült az ünnepi közgyűlés résztvevőinek. Az énekesnő 2015-ben Magyarországot az Eurovíziós Dalfesztiválon.

Irodalom és sport művelői

Az Év Civil Szervezete díjat a hajdúböszörményi Kertész László Hajdúsági Irodalmi Kör kapta. A kör a Böszörményi Bocskai István Gimnázium egykori magyar-történelem szakos tanáráról, költőjéről kapta a nevét. Az egyesület 2009-ben alakult, tagjai azóta is fáradhatatlanul dolgoznak a kortárs magyar irodalom és kultúra népszerűsítésén, valamint fiatal írók menedzselésén. Célközönségük elsősorban a középiskolások.

Az önkormányzat Kovács Pál-díját hárman vehették át.

Békési Eszter az Egri Úszó Klub 17 éves versenyzője. Úszó karrierje Berettyóújfaluban kezdődött, később a Hajdúszoboszlói Úszó Egyesületben folytatta sportpályáját. Jelenleg az Egri Úszó Klub tagja.

Csiszár Henrietta Hajdúnánáson született, 10 évesen a Nánási Focisuli igazolt játékosa lett. (Édesapja szintén labdarúgó, közel 50 NB I.-es mérkőzésen lépett pályára a Loki színeiben.) 14 éves koráig fiúk között játszott Hajdúnánáson, majd 2008-ban a Ferencváros női labdarúgó csapatához, 2013-ban az MTK-hoz került. Jelenleg a német női Bundesligában, a Bayer Leverkusen csapatában játszik. Az ünnepségre nem tudott eljönni, videóüzenetben mondott köszönetet a díjért, melyet édesanyja, Csiszár Imréné vett át.

Köstner Vilmos kézilabdaedző pályáját 1978-ban az Ózdi Kohász serdülő fiú csapatánál kezdte, 1989-ben visszatért családjával szülővárosába, Debrecenbe. Felnőtt női csapatokat irányított, jelenleg a DVSC Schaeffler vezetőedzője.

SzT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában