agrometeorológia

2019.11.14. 19:54

Még szükség lenne a csapadékra

A felső rétegek, így a magágy, de a művelt réteg teljes, 20-30 centiméteres szelvénye is átnedvesedett.

Fotó: Illusztráció, Shutterstock

Sokat törlesztett adósságából az időjárás csapadék terén, november első dekádja egy egész havi mennyiséggel rukkolt elő Kelet-Magyarországon.

Tartós délies áramlás és igen nedves levegő jellemezte a hónap első tíz napjának időjárását, a sok felhő mellett szinte minden egyes napon előfordult több-kevesebb csapadék a térségben. A többhetes szárazságnak bőséges, áztató esők vetettek véget, területi átlagban 40-50 milliméter hullott a megyében. A nagyobb mennyiséget, akár 60-70 millimétert a nyugati tájakon, a kevesebbet keleten mértük, arrafelé akadt, ahol csupán 30-35 milliméter gyűlt össze. Ezzel a hónap a legtöbb helyen már hozta a klímanormál alapján elvárható teljes havi mennyiséget, igaz, a talajok nedvességdeficitjéhez képest ez csekély hozamnak számít, lenne még helye további csapadéknak a talaj mélyebb rétegeiben.

A felső rétegek, így a mag­ágy, de a művelt réteg teljes, 20-30 centiméteres szelvénye is átnedvesedett, a szabadföldi vízkapacitásnak megfelelő telítettség jellemzi.

Hozzávetőleg 30-50 centiméteres mélységtől azonban továbbra is kritikusan szárazak talajaink, az 1 méter mély szelvény egészét vizsgálva 100 milliméter feletti a hiány mértéke.

Földbe kerültek a magvak

A frissen lehullott csapadék ennek ellenére elegendőnek ígérkezik az őszi vetések csírázásához, kezdeti fejlődéséhez, így minden bizonnyal kellő fejlettség mellett éri majd a téli idő beköszönte ezeket mindenütt, ahol időben a földbe kerültek a magvak.

Felhős idő volt

A kenyérgabonák és a repce ütemes fejlődését az enyhe napok is támogatták. A nedves, mediterrán eredetű légtömegeknek köszönhetően a sokéves átlagnál 3-4 fokkal magasabb dekád középhőmérsékletet mértünk, az ilyenkor megszokott 6-7 fokok helyett még mindig 10-12 °C körül alakult a napi átlagérték. Az időszak derekán volt valamivel kevésbé felhős, esős az idő, ekkor mértük a legmelegebbet, többfelé 17-19 fokot is. A dekád többi napján 10-15 °C-ig emelkedett a hőmérő higanyszála a délutáni órákra, míg a napi minimumok a kezdeti keményebb, mínusz 2 – mínusz 6 °C-hoz képest jelentősen enyhültek, hajnalban többnyire 5-10 fok közötti értékeket mértünk.

Debreceni Egyetem, AKIT DTTI. Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában