helyi kultúra

2019.11.12. 12:05

Márton napi „kislibák” Egyeken

A településen már hagyományként idén is megrendezték a Szent Márton Napi összejövetelt, ahol a helyi Általános Iskola és Óvoda apraja-nagyjai és hozzátartozóik vettek részt.

Fotó: Bódi Viktor

A felvonulást hangos dobszó és lovaskocsi vezette fel. A gyerekek a rendezvényt tovább színesítették az általuk készített lámpásokkal és énekeikkel. Az idő kegyes volt a résztvevőkhöz, így az óvodáktól egészen a templomig végig tudtak sétálni. A templomkertben a gyerekeket és a résztvevőket meleg teával és zsíros kenyérrel várta az Egyeki Karitász Csoport. A felvonulás biztonságát a helyi polgárőrség biztosította.

A legenda szerint, Szent Márton alázatból ki akart térni püspökké választása elől, a ludak óljába rejtőzött, azok gágogásukkal elárulták. Innen a „Márton lúdja” elnevezés. Ilyenkor vágták le a tömött libákat, úgy tartották: „aki Márton napján libát nem eszik, egész éven át éhezik.”

Bódi Viktor

Borítókép: Kiss Luca, Horváth Viktor, Bárdos Petra, Horváth Tamara, Bátori Alexandra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában