hamarosan megkezdi a működést

2019.11.06. 12:13

Húsfeldolgozó üzemet avattak Sárrétudvariban

Európa egyik legkorszerűbb sertéshúsüzemét adta át Nagy István agrárminiszter szerdán.

Fotó: Kovács Zsolt

A Kurucz cégcsoport beruházásával 120 új munkahelyet teremtettek a faluban. Mint azt Kurucz Ferenc, a cégcsoport egyik tulajdonosa hangsúlyozta, társaságuk tradicionális magyar családi vállalkozás. A '90-es évek elején az édesapja egyetlen sertéssel kezdte, majd a vállalkozást kitartó munkával sikerült az ágazat egyik meghatározó tagjává fejleszteni. Jelenleg 3 ezer 200 hektáron gazdálkodnak, 6 ezer 400 kocájuk van, és évente mintegy 130 ezer hízót állítanak elő. Magyarországon egyedülálló módon egy kézben tudhatják a termelést, a tenyésztést, a feldolgozást és az árusítást. A 130 ezer sertés levágására, Magyarországon még csak szűk körben használt eszközökkel, technológiákkal történő feldolgozására és csomagolására is alkalmas lesz az üzem, amely decemberben kezdi meg működését.

Fotó: Kovács Zsolt

Terveik szerint a régióba, később országos hálózatokba is eljuttatják termékeiket. Az üzem építése során a gazdaságos és környezettudatos működésére is hangsúlyt fektettek.

Jövő a fiatalok előtt

„A Kurucz cégcsoport önmagában meg tudja valósítani mindazt, ami nekünk, a minisztériumban nap mint nap célunk.”

Ezt Nagy István agrárminiszter jelentette ki Sárrétudvariban a Kurucz cégcsoportnak 3 milliárd forintos beruházással megvalósult, a legkorszerűbb technikával és technológiával felszerelt vágóhíd és húsfeldolgozó átadásán. – A Kurucz cégcsoport tökéletes mintája annak, amit mi el szeretnénk érni. Hogyan lehet a hagyományokra alapozva, arra építve a legkorszerűbb technológiát alkalmazva a céget áthozni a XXI. századba – folytatta a tárcavezető. – Mi is azon dolgozunk, hogy miként tud a magyar agrárium versenyképessége növekedni, hogyan tudunk a magyar agráriumban lévő tradíciókra építkezni. Ha képesek vagyunk nyitottak és bátrak lenni, valamint megújulni, akkor nyertesei lehetünk a folyamatnak. Már csak azért is, mert van egy fontos alaptétel: amíg ember lesz a Földön, enni és inni akar. A cégcsoport fejlődése, a napi kihívásoknak megfelelése mind mind azt mutatja, hogy hogyan lesz versenyképes a magyar mezőgazdaság.

Nagy István elmondta: a kormány és a szaktárca támogatja a jövőbemutató agrárfejlesztéseket, amelyek élénkítően hatnak a nemzetgazdaság bővülésére. Hozzátette, hogy az ország külkereskedelmi mérlegének 54,12 százalékát az agrár- és élelmiszeripar hozta. Az ágazaton belül a húskészítménygyártásban van leginkább lehetőség fejlesztésre, új piaci szereplők megnyerésére.

Életpályát kínál

Bodó Sándor államtitkár, országgyűlési képviselő kiemelte, hogy Sárrétudvariban a térség egyik legnagyobb beruházása valósult meg. Leszögezte: a mi világunkban a fejlődés, a vidék fejlődésének az igazi kulcsa a minőségi élelmiszerfeldolgozásban keresendő. – Beszélgetni kell a családokkal, és el lehet mondani a fiataloknak, akik most külföldön dolgoznak, hogy itt technológiában már inkább többet tud a cég, mint ahol most van. Az anyagiakban pedig egyezzenek meg. El lehet mondani azt is a gyermeknek, van itt egy életpályát kínáló lehetőség. A magyar élelmiszer néhány évszázada sikeres. Miért kételkednénk abban, hogy a jövőben is az lesz; csak rajtunk múlik.

Kiss Tibor, Sárrétudvari polgármestere köszöntőjében a nagyszámú hallgatóságot 1987-be vezette vissza, amikor a téesz megnyitotta a húsüzemet. A rendszerváltás azonban elsodorta azt, az ingatlant a Kurucz család vásárolta meg. A cégcsoport megvárta azt a gazdasági lehetőséget, amikor újra egy sertésfeldolgozó létesülhet. Tavaly március 21-én tették le az alapkövet. A létesítmény elkészült. A cégcsoport működése újabb munkalehetőséget jelent, ezzel több sárrétudvari lakosnak lehet biztos egzisztenciája a faluban.

KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában