debreceni egyetem

2019.11.27. 18:29

Félmillió forint értékű adomány a Bőrklinikának

Vér- és infúziómelegítő eszközt adományozott az FAG Magyarország Ipari Kft. a Debreceni Egyetem Bőrgyógyászati Klinikájának. A készülék az égési osztályon ápolt betegek gyorsabb és biztonságosabb terápiáját teszi lehetővé – áll az egyetem közleményében.

- Az égett betegek ellátása nagyon eszköz-, anyag- és költségigényes, ezért nagy szükség van minden támogatásra, felajánlásra. A hatékony ellátáshoz nélkülözhetetlen a vér- és infúziómelegítő, és bár a klinika rendelkezik ilyen berendezéssel, de nincs elegendő, különösen akkor, amikor sok súlyos beteg fekszik az égési osztályon – fogalmazott a szerdai ünnepélyes adományátadón Remenyik Éva, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Bőrgyógyászati Klinika igazgatója.

A félmillió forint értékű eszközt Szabó Péter, az FAG Magyarország Ipari Kft. ügyvezető igazgatója adta át – számolt be a hirek.unideb.hu.

- A régió egyik legnagyobb vállalataként évek óta elkötelezett segítői vagyunk a betegek gyógyításának. Minden évben adományozunk valamelyik klinikának és évről-évre igyekszünk olyan területen segíteni, ahol korábban még nem voltunk, így idén a Bőrgyógyászati Klinikát támogattuk – fogalmazott a Schaeffler debreceni gyárának vezetője.

Juhász István, a Bőrgyógyászati Klinika professzora úgy véli, a berendezés elsősorban az égett betegek ellátásában jelent segítséget, de a daganatos betegek műtéteinél is használják majd, hiszen az osztályon bőronkológia, bőrsebészeti és rekonstrukciós tevékenységet is végeznek. Az égési osztály vezetője úgy fogalmazott: az adomány nagyon jó helyre került, a betegek biztonságát és kényelmét szolgálja.

- A hűtőben tárolt vérkészítményeket megfelelő hőmérsékletre kell felmelegíteni, így lehet beadni a betegnek, egyrészt ebben segít az adomány. Másrészt a nagy kiterjedésű égési sérültek ki vannak hűlve, nekik 24 óra alatt 15-20 liter infúziót kell beadni, amit szintén ezzel az eszközzel melegítünk, ehhez is nélkülözhetetlen az adomány – tájékoztatott Erdei Irén a klinika bőrgyógyász, aneszteziológus szakorvosa.

A Bőrgyógyászati Klinika égéssebészeti osztálya az Észak-Alföldi régió több mint 2 millió lakosának ellátásáért felel, égési sérülések, bőrsebészeti és bőronkológiai esetek komplex orvosi ellátását végzi. A legsúlyosabb állapotban levő égett betegek és bőrbetegek ellátása az intenzív részlegen történik. Az égési osztály szakemberei évente 250-300 különböző súlyosságú felnőtt beteget gondoznak, továbbá a Gyermekgyógyászati Klinikáról évente 20-30 égési sérült gyerek műtéti ellátásában vesznek részt.

Ezek is érdekelhetik