Vízcsövek téliesítése

2019.11.23. 07:00

Az elfolyt vizet ki kell fizetni

A téli zord időjárás komoly fagykárokat okozhat a háztartások vízhálózatában.

Fotó: TRV

Az elfagyott szerkezetek cseréje sok időt és még több pénzt emészt fel. A Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. (TRV ) szerint kis odafigyeléssel a fagykárok megelőzhetők.

– A kerti csapunk tavaly fagyott el – meséli Szeremi Petra. – Sokáig olyan jó idő volt, hogy el is feledkeztünk a téliesítéséről. Az első tartós fagyos időszak azonban megtette hatását: eltörött az aknában a vízzel teli cső – a benne megfagyott víz szétfeszítette azt. Csak hetekkel később vettük észre, hogy mi történt, akkor, amikor már felengedett a talaj és egyre sárosabbá vált a csap környéke. Ki tudja, mennyi víz folyt el annyi idő alatt…

A hó is jól szigetel

Petráéknak természetesen a vízdíj számlájukban is jelentkezett ez a kis „malőr”.

Veres Attila, a térségi vízszolgáltató munkatársa elmondta, évente nagyon sok hasonló esethez hívják ki őket egy-egy településen akkor, amikor már megtörtént a baj. Volt, hogy egyetlen nap alatt nyolc helyre kellett kivonulniuk egy kisközségben. Történik mindez annak ellenére, hogy ősz végén, tél elején – a személyes találkozások alkalmával – mindig felhívják a fogyasztók figyelmét a víztelenítés, a szigetelés fontosságára.

A szakember azt tanácsolja, ne csak a vízórát, az egész aknát téliesítsük. Amennyiben a fedlap törött vagy hiányzik, azt cserélni, pótolni kell. Figyelni kell arra is, hogy a fedél jól záródó legyen, de nyitható is maradjon. A vízmérő órát és az aknában lévő csövet is érdemes letakarni, esetleg az egész aknát szigetelni – erre a célra a hungarocell a legmegfelelőbb.

Forrás: TRV

– A hó is remek hőszigetelő, így azt szoktuk javasolni a fogyasztóknak, hogy a lehullott havat csak a vízmérő leolvasásakor söpörjék le a fedlapról. Veres Attila hozzáteszi, nem csak a szabadban lévő csapok, vízórák fagyhatnak el, gond lehet a fűtetlen helyiségekben, raktárakban, pincékben, garázsokban, társasházi tárolókban elhelyezett vízmérőknél is, célszerű tehát itt is elvégezni az óvintézkedéseket. A TRV tapasztalatai szerint legtöbbször a kiskerteknél, a használaton kívüli ingatlanoknál és a hétvégi házaknál tapasztalható elfagyás. Ha már megtörtént a baj, azt egy lakott ingatlanban könnyű észre venni: ha megnyitják odabent a csapot, nem folyik a víz. Lakatlan házaknál, nyaralóknál nem ennyire egyszerű a helyzet. Itt sokszor nem is a tulajdonos, hanem a vízszolgáltató észleli a bajt. Ekkor a megszokotthoz képest megemelkedik a vízfogyasztás, egy-egy településrészen nem győzi a kútszivattyú a hálózatra termelni a vizet.

– Ebben az esetben az önkormányzat segítségét kérjük: egy hatósági személlyel körbejárjuk az érintett területet, és házról házra járva megpróbáljuk kideríteni, hol fagyhatott el a vízóra vagy a cső. Ilyenkor a tulaj távollétében zárjuk el a vizet, ezért kell a hivatalos személy jelenléte.

Jó tudni, hogy az elfolyt vizet mindenképpen ki kell fizetnie a fogyasztónak, ami akár több tíz köbméter – azaz sok ezer forint is lehet. A vízmű abban segít, hogy a szennyvízdíjtól ez esetben eltekint. Maga a vízóracsere sem egyszerű folyamat: sok papírmunkával és idővel jár, jobb elkerülni a kényelmetlenségek miatt.

Kovács Zsolt

Hogyan kell téliesíteni?

Víztelenítsük a belső vízhálózatot és magát a vízmérőt is! Miután elzártuk a vízmérő előtti csapot, nyissuk meg az ingatlan felőli víztelenítő csapot. Kerti csap esetén, a felszínen húzódó vezetékszakasz vízmentesítése érdekében, célszerű előbb kiengedni a csapot, majd elzárni a téli elzárót. Fontos, hogy a víztelenítés után is marad a csővezetékben víz, ezért javasolt azt is szigetelni. Ha későn láttunk hozzá a víztelenítéshez, és a befagyott víz miatt nem tudjuk elfordítani az elzárócsapot, előbb meleg vízzel lassan olvasszuk fel a benne lévő jeget, majd ezután víztelenítsünk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában