a szociális munka napja

2019.11.13. 13:11

A legnemesebb munka, melyet ember végezhet

Több rendezvény keretében is megemlékeztek a szociális munka napjáról (november 12-éről) szerdán Debrecenben.

Fotó: Molnár Péter

Fotó: Molnár Péter

A Megyeháza Árpád-termében a hajdú-bihari szociális és gyermekvédelmi intézményekben dolgozók gyűltek össze. – Ezen a napon évről évre azok iránt fejezzük ki megbecsülésünket, akik elkötelezetten, fáradhatatlanul a rászorulók, hátrányos helyzetűek megsegítésén fáradoznak, legyenek azok gyermekek, felnőttek, idősek, értelmi fogyatékosok, vagy pszichiátriai betegek. Önök az emberi méltóságot tiszteletben tartva adják meg az ellátottaknak a lehető legtöbb segítséget – fogalmazott az összegyűltek előtt dr. Verdó György, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság megyei kirendeltségének igazgatója.

Elmondta: a szociális munka napja 1997 óta világnap, az ágazatban dolgozóknak pedig 2007 óta munkaszüneti nap. Hangsúlyozta, ekkor a figyelem olyan emberekre irányul, akik élethivatásuknak választották a rászorulók támogatását. Úgy vélte, hogy elismerést, megbecsülést igényelnek azok, akik saját otthonukban, bentlakásos intézményben, vagy más módon segítik a rászorulókat. – Ez a legnemesebb munka, melyet ember végezhet. Ennek a napnak az az üzenete, hogy vannak még olyanok, akik hivatásnak tekintik a szakmájukat, annak ellenére, hogy a legnehezebb embert próbáló területen dolgoznak – jelentette ki Verdó György.

Hogyan lehetünk hősök?

A szociális, gyermekvédelmi és gyermekjóléti szolgáltatások területen csaknem 100 ezren dolgoznak országszerte. Az ellátásban az állam mellett az önkormányzatok, az egyházak és civil szervezetek is részt vesznek – ismertette a következő szónok, Benedek István Zsolt, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatója.

 

Arról is beszélt, hogy október végén, november elején az 1956-os forradalom hőseire emlékeztünk, melyről sokaknak a hősiesség, az összefogás jut eszébe.

„Mit jelent a hősiesség napjainkban, hogyan lehet hős egy olyan szerencsés nemzedék tagja, amelynek nem jutott háború, forradalom, elnyomás?”

- tette fel a kérdést. Úgy vélte, hogy manapság ilyen jó ügy, hősiesség lehet a másikon való segítés. – Önök számunka a hétköznapok hősei. A másokon segítés kiemelt figyelmet érdemel – jelentette ki.

Kitüntették a Tankcsapdát

A rendezvény folytatásában a Debreceni Szociális Szolgáltató Központ ellátottaiból és gondozóiból álló, csaknem 20 éve működő Szivárvány Zenekar 3 népszerű slágert, köztük egy Tankcsapda-átdolgozást játszott el.

Aztán a debreceni Tankcsapda zenekar főigazgatói dicséretben részesült, azért mert az elmúlt években gyakran segítették a rászorulókat. 2017-ben például, amikor a TV2 50 milliós játszma című műsorában 2 millió forintot nyertek, azt a Debreceni Szociális Szolgáltató Központnak ajánlották fel. Ehhez még gyűjtést is szerveztek, így összesen 3 millió forint jött össze. Ugyanabban az évben, a szokásos év végi Főnix Csarnokbéli koncertjükre jegyeket adományoztak az ellátottaknak és kísérőiknek. Tavaly az egyik biztosítóval közösen 500 ezer forintot adtak az intézménynek, így 150 fogyatékosnak tették szebbé a karácsonyát. Idén áprilisban Lukács László Bécsben lefutotta élete első maratonját, majd az ott viselt mezét árverésre bocsájtotta. Az így kapott pénzt 200 ezer forintra egészítették ki, melyet átadtak a Debreceni Szociális Szolgáltató Központnak.

Fotó: Molnár Péter

Az ünnepség végén szociális és gyermekvédelmi intézményekben dolgozók kaptak kitüntetéseket.

Magas szintű együttműködés

Szintén szerdán a „Szociális munka napja a civilek tükrében” című rendezvénnyel emlékezett meg a világnapról a Civilek a Fiatalokért Egyesület. A rendezvény résztvevőit dr. Széles Diána, a cívisváros alpolgármestere köszöntötte, beszédében hangsúlyozva: a civil szervezetek nagyon fontos munkát végeznek, Debrecen Gondoskodó város programját gondozzák közösen, s ez rengeteg munkát és odafigyelést igényel. – Ma már nem arról van szó, hogy mindent az állam felügyel a szociális szférában, hanem egyharmad részt működtet az állam, ugyanígy tesz az önkormányzat, és együtt a civil szervezetek és az egyházak is kiveszik a részüket a munkából. Úgy vélem, városunkban ennek mintapéldáját végezzük. A karitatív testület megalapításával nagyon fontos lépést tettünk, az pedig csak külön öröm, hogy a civil szervezetek részt vállalnak a feladatokban, és segítik a munkát. Eljutottunk együtt egy olyan szintre, hogy akiknek együtt segítettünk, ma már ők is „beállnak a sorba”, és támogatást nyújtanak a városnak, egymásnak. Nagyon büszke vagyok arra, hogy közösen öt év alatt eljutottunk arra a szintre, ami azt tükrözi, hogy egy olyan közösség jött létre, ahol magas szintű az együttműködés. Ez egy szolgálat, ahol köszönet jár a munkáért, önzetlenségért – hangsúlyozta.

A beszéd végén Széles Diána városi emléket adott át Makó Ibolyának, a karitászcsoport vezetőjének, példaértékű munkájáért, aki idén vonul nyugdíjba.

OCs, NE

Elismerték az év szociális munkásait

Az év dolgozója díjak átadóünnepségét szerda délután, a szociális munka napja programsorozatának részeként rendezte meg a Városi Szociális Szolgálat a VOKE Egyetértés Művelődési Központ színháztermében. Az ünnepségen Széles Diána alpolgármester elmondta, a debreceni Gondoskodó város program legfontosabb egysége a Városi Szociális Szolgálat, hiszen előbb vagy utóbb a szociális szakmával mindenki találkozik. Ennek elismeréseként az Országgyűlés 2020-as költségvetési tervének egyik nagy nyertesei lesznek a szociális szférában dolgozók, hiszen nemcsak az államról, hanem az önkormányzatokról, egyházakról és civil szervezetekről is szó van.

– Ez nem munkahely, hanem sokkal több annál, hiszen mindig ott vannak, ahol kell, és akkor is, amikor már senki sem – fogalmazott Széles Diána.

Nagy Lajosné, a Városi Szociális Szolgálat vezetője hangsúlyozta, a szociális munkához hitre, bátorságra, a rászorulók iránti nyitottságra és megértésre, valamint a szakma iránti alázatra van szükség. – A segítőnek különös szerepe van a bajbajutottak életében, hisz mindig akkor jelennek meg, amikor baj van, és néha a családot is helyettesítik. Ez az ünnep lehetőséget ad a megállásra, az odafigyelésre, a pozitív visszajelzések megerősítésére. Az év dolgozója elismerést ezért is hoztuk létre 2013-ban – mutatott rá Nagy Lajosné.

A díjat idén Bessenyeiné Dombrádi Anett, Tóthné Görög Edit, Nagy Lajosné (Fényes Udvari Gondozó Szolgálat Víztorony Utcai Telephelye), Kissné Halászi Éva, Szabóné Kádár Éva és Kiss Imréné vehette át.

SZD

Borítókép: a Tankcsapda zenekar főigazgatói dicséretben részesült a rendezvényen, azért, mert az elmúlt években gyakran segítették a szociálisan rászorulókat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában