pályaválasztási kiállítás

2019.10.09. 14:04

Interaktívan ismerkedhetnek meg a szakmákkal a diákok

Tízezer négyzetméteren több mint száz kiállítóval, kétszáz szakma bemutatásával zajlik három napon keresztül a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal és a Debreceni Szakképzési Centrum szervezésében a „Szelet a vitorlába!” nevet viselő pályaválasztási kiállítás a Főnix Csarnokban.

Fotó: Molnár Péter

Fotó: Molnár Péter

– Már 20 éve azzal próbálkozunk, hogy megmutassuk a fiatal generációknak, mik a lehetséges utak, amik előttük állnak – mondta Rácz Róbert kormánymegbízott köszöntőbeszédében a szerdai nyitórendezvényen. Hozzátette: húsz éve igyekeznek mindent megtenni annak érdekében, hogy ne csak a megyeszékhely gyermekei számára legyen látogatható a rendezvény, hanem a megye összes településén élő fiatal el tudjon jönni.

Ízelítő a jövőből

A „Szelet a vitorlába!” szakképzési pályaválasztási kiállítás nyitóünnepségén Tuzson Bence közszolgálatért felelős államtitkár úgy fogalmazott: Debrecen az ország második fővárosa, s egyben Magyarország egyik legjelentősebb oktatási központja.

– Az utóbbi évek adatai alapján a szakképzésben résztvevők száma is jelentősen növekedett, s olyan mennyiségű új munkahely jött létre, ami párját ritkítja Magyarországon, 10 ezer új munkahely lesz itt 2022-ig. Mindez nem valósulhatott volna meg, ha nincs egy erőteljes összefogás – hangsúlyozta Tuzson Bence, majd kitért arra is, hogy az a terv, melynek keretében Debrecen 30 százalékkal szeretné a következő években növelni az oktatásban résztvevők számát, ambiciózus, de reális cél is egyben.

 

A kiállítók között nemcsak az iskolák kínálata, hanem munkaadók is megjelentek interaktív standjaikkal.

– A pályaválasztás módszertana végre utolérte magát. Hosszú volt az út, mire eljutottunk ideig, de megérkeztünk. A pályaválasztási kiállítás elment abba az irányba, amikor a gyerekek kipróbálhatják, a gyakorlatban is láthatják, mi az, amire vállalkozni szeretnének. Ebben az életkorban fontos minden elméleti tudás, de a gyakorlati tapasztalatot semmi sem pótolhatja – fogalmazott Bodó Sándor foglalkoztatásért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkár.

– Ebben a teremben annak a munkának az esszenciáját látom, amelyet a gazdaságfejlesztés és az oktatás területén az elmúlt öt évben az önkormányzat végzett. Jelen vannak azok az új vállalatok, amelyeket az elmúlt években sikerült arra a döntésre biztatni, hogy Debrecenben hozzák létre új gyáraikat, s akik fejlesztettek az elmúlt időszakban. A debreceni szakképzés és oktatási rendszer gyakorlatilag teljesen képviselteti magát ezen a kiállításon – mondta nyitóbeszédében Papp László polgármester. Hozzátette: a minőségi oktatás és a minőségi oktatáshoz való minél szélesebb körű hozzáférés ebben a városban garantálható.

Kiss Dóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában