védett természeti értékek

2019.10.21. 20:50

Ehető bogyók és tolvaj mókusok nyomában Debrecen utcáin

„Fák a városban – védett természeti értékeink” címmel rendezett városi sétát vasárnap délelőtt a Déri Múzeum és a Természettár Váradi Zoltán természetvédelmi mérnök vezetésével, a Déri Múzeumtól a Nagyerdőig.

Fotó: Vass Attila

Fotó: Vass Attila

A Múzeumok Őszi Fesztiválja részeként megtartott, ingyenes program résztvevői a Déri tértől gyalogoltak el a Nagyerdei Gyógyfürdőig. A kirándulás állomásain Váradi Zoltán beszélt a kocsányos és a piramistölgyekről is, melyek egyaránt megtalálhatók a múzeumnál. Megtudhatták az érdeklődők azt is, hogy az egykori Pap-tava helyén álló fák jól vannak, nem szenvednek vízhiánytól, mint a nagyerdei társaik.

Rázkódás miatt pusztulhatnak

A túravezető bemutatta a Péterfia utcai, két fajból keresztezett gömbkőriseket, és beszélt arról is, hogy a tiszafák a piros termésük kivételével mennyire mérgezőek. A páfrányfenyő (Ginkgo biloba) kapcsán felhívta a figyelmet arra is, hogy a hímivarúakat célszerű ültetni, mivel a nőivarúak termése igen kellemetlen szagú (az utóbbiból a Nagyerdei körúti Sesztina-villánál is van egy). Ezzel szemben a Simonyi úton termő vadcitromok kellemes illatúak és tapintásúak. A Simonyi úton azt is elmondta a szakember, hogy pusztulnak a fasorok, és nem kizárt, hogy ezt a villamosok keltette rázkódások okozzák.

A résztvevők a sok hasznos és érdekes ismeret között megtudhatták továbbá, hogy a hőscincérek lárvái több évig fejlődnek a fákban, s a kikelésük és a párzásuk, illetve peterakásuk után elpusztulnak – tehát elég unalmas az életük.

A gesztenyemoly egyre jelentősebben terjedése miatt Váradi Zoltán arra is felhívta a figyelmet, hogy bár égetés helyett a komposztálásnak a híve, a molyok miatt mégis inkább égessük el a lehullott gesztenyeleveleket.

Patkány, csak jobb a PR-ja

A Medgyessy sétányon mókussal is találkozhattak a csoport tagjai. A közkedvelt állat kapcsán azonban Váradi Zoltán rámutatott: a mókus tulajdonképpen nem az a kedves állatka mint amilyennek lefestik, hiszen a fészkeket is kifosztja, s megeszi a tojásokat, fiókákat is. „Gyakorlatilag a patkány rokona, csak éppen jobb a PR-ja„ – keltett derültséget a túravezető.

Váradi Zoltán jelezte azt is, hogy a következő hasonló érdekességeket felvonultató alkalmat vasárnap délelőtt 9 órától rendezi meg a Természettár. Gyülekezés: a Pálmánál.

VA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában