felújított falak között

2019.09.03. 10:23

Újabb óvoda szépült meg Debrecenben

Még nincs kész teljesen, de már használható a debreceni Boldogfalva Óvoda felújított épülete.

Fotó: Kiss Annamarie

A végéhez közeledik a debreceni Antall József utcán található Boldogfalva Óvoda korszerűsítése. Mivel a fontosabb helyiségek felújítása mostanra már befejeződött, 170 gyerek birtokba vette az épület nagy részét – derült ki egy kedden ott tartott sajtótájékoztatón.

Alapos megújítás

Papp László, Debrecen polgármestere és Orosz Ibolya Aurélia, a városrész önkormányzati képviselője a helyszínen elmondták: az épület az 1970-es években épült, azóta ez az első komoly felújítása. Tavaly ősz óta a kivitelezők kicserélték az ajtókat, az ablakokat, a radiátorokat, korszerű hőszigeteléssel látták el a házat, modernizálták a hőközpontot, a fűtést pedig geotermikus energia felhasználásával oldották meg. Korszerű lett a kül- és beltéri világítási rendszer, 6 csoportszobát és a főzőkonyhát kifestették.

Két csoportszoba modernizálása, az akadálymentes mosdó, az álmennyezet építése, a központi szellőző rendszer kialakítása, a játszóudvar befejezése várhatóan 5 hét múlva ér véget. Ezek szerencsére az óvodai nevelést már nem zavarják.

A Boldogfalva Óvoda kivitelezésének teljes költsége 210 millió forint, melyhez a debreceni önkormányzat 34 millió forint önerőt biztosított – tudtuk meg a tájékoztatón.

Oktatásfejlesztés

Papp László úgy nyilatkozott, hogy a 2016 és 2021 közötti gazdasági fejlesztések kapcsán kiemelt szerepet szántak, szánnak az oktatási beruházásoknak. Például az óvodák felújítására 2,8 milliárd forintot költenek, melyben nincs benne a Jerikó utca 17. szám alatti óvoda, melynek teljes költsége önmagában 1,5 milliárd forint.

Az Új Főnix Terv oktatásfejlesztési programjának keretében 33 debreceni önkormányzati óvodából 17 felújítását vállalták. A Tócóvölgyben egy új óvoda építését is tervezik – derült ki a polgármester szavaiból.

Jelenleg a Gönczy Pál utcai, a Lehel utcai, a Közép utcai, a Monostorpályi úti és a Jerikó utcai óvodákban dolgoznak.

A városvezető hozzátette, hogy 3-4 éve a gyereklétszám örvendetesen újra növekszik Debrecenben, a város regionális oktatási szerepe pedig egyre nagyobb. Így már nem csak debreceni, hanem regionális szinten kell gondolkodni.

– Időszerű volt a felújítás, amit nagyon köszönünk, a szülők pedig nagyon örülnek, hogy a gyermekek itt kezdhették az évet – mondta Sárkányné Gazda Ágota, az óvoda igazgatója.

Orosz Ibolya Aurélia úgy vélte, az óvoda felújítása azért is fontos, hiszen az egy fejlődő városrészben található, a jövő pedig a gyermekekben van.

LD

Borítókép: Néhány éve a gyereklátszám örvendetesen újra növekszik Debrecenben – mondta Papp László (képünkön Orosz Ibolya Auréliával)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában