Kultúra, bébicsősz nélkül

2019.09.18. 17:37

Szabó Magda életével ismerkedhettek meg gyermekükkel együtt az anyukák

Ezúttal hiánypótló alkalommal készült a Szabó Magda Emlékház a legkisebbek és szüleik számára.

Fotó: Matey István, illusztráció

Anya, vigyél magaddal címmel vette kezdetét szerda délelőtt az a tematikus séta, mely Debrecen kulturális értékeit mutatja be Szabó Magda életének tükrében kismamák és kicsinyeik számára. Pinczés Orsolya múzeumpedagógust a Napló a részletekről kérdezte.

– Saját példából jött az ötlet, hogy baba-mama kulturális programot szervezzünk. Gyakorló édesanyaként ugyanis megtapasztaltam, milyen nehéz olyan programot találni, ahol az anyuka és a gyerek is jól szórakozik. Debrecenben széles a kínálat, ám inkább a babák számára kedvező. Mivel manapság nem könnyű megoldani a babák elhelyezését, ezzel a sétával csaknem egy óra áll rendelkezésükre, hogy kulturális élményekkel töltődjenek föl – fogalmazott.

Szabó Magda, a kislány

Köztudott, hogy Szabó Maga szüleivel nagyon szoros és tartós kapcsolatban élt, s bár nem volt, szeretett volna gyermeket. – Az útvonalat úgy próbáltuk meg felépíteni, hogy érintsük azokat az emblematikus épületeket, amelyek édesanyjához, Jablonczay Lenkéhez kötődnek. Ő volt az ugyanis, aki Szabó Magda meséit sugallta, így születhetett meg többek között a Tündér Lala és a Bárány Boldizsár is. Természetesen – tekintettel a legkisebbekre, bármikor ki- és be lehet lépni a séta során, mivel ezek a történekek, melyek az épületekhez kötődnek, önmagukban is megállják a helyüket – hangsúlyozta Pinczés Orsolya.

A séta az emlékház elől indul, a mögötte álló Svetits intézet is kulcsfontosságú, mivel Lenke ott tanult. A következő állomás a Csokonai Színház, ugyanis az író szüleivel már kis korában színházba járt, és ez a szenvedély egy életen át kísérte őt. A Piac utca 39. szám alatti Rickl-ház is az állomások között szerepel, ahol Lenke nagyszülei éltek, de egy rejtélyes, gimnazista kalandról is lehull a lepel a „rózsaszín házhoz” érve. Ezt követi Szabó Magda édesapjának egykori munkahelye, a Városháza a „báránysimogatás szimbólumaként”, majd az Arany Bika Szálló és a Kossuth tér, a köztéri szobrok, a Nagytemplom, végezetül a Fűvészkert. Az „idegenvezetők” fotókkal is színesítik majd a sétát, az írónő gyermekkori képeivel, melyek az emlékház archívumából származnak, s közülük többet az édesapa, Szabó Elek készítette.

Anyaidő, kettecskén

Berki-Dobi Katalin kislányával, Villővel érkezett az első sétára. Az édesanya a Naplónak elmondta, nagyon kíváncsiak Jablonczay Lenke és Szabó Magda kapcsolatának részleteire. Az internetet böngészve hallott a programról, s mivel Szabó Magdát is nagyon szereti, nem szívesen hagyta volna ki ezt a lehetőséget. Mivel az ősz beköszöntével Villő bátyja iskolapadba ült, Katalin olyan programra vágyott, mely neki és kicsinyének is megfelel, a zenebölcsi mellett így közösségi élménnyel is gazdagodhat.

A szervezők havonta egyszer szeretnék megvalósítani a Szabó Magda-sétát, melyre előzetesen a múzeum honlapján regisztrálhatunk. A Szabó Magda Emlékház szakemberei az ötlet sikerétől vezérelve már újabb baba-mama kulturális programot terveznek, ezúttal Ady és szerelmei címmel.

SzD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában