kiállítás

2019.09.23. 19:50

Hét évtized munkássága Debrecenben

Szerdától dr. Köhler Mihály életművével ismerkedhet meg a nagyérdemű a Méliusz Központi Könyvtárában.

„Dr. Köhler Mihály – Hét évtized munkássága” címmel nyílik életmű-kiállítás a Méliusz Központi Könyvtárának II. emeleti kerengőjén (Debrecen, Bem tér 19/D) szeptember 25-én (szerdán) 14 órakor. A tárlat a ma is aktív, 90. életévében járó, gyémántdiplomás agrármérnök életútját és munkásságát mutatja be 1949-től napjainkig írja közleményében a Méliusz Juhász Péter Könyvtár. A tárlatot Szólláth Tibor, a Kelet-Magyarországi Biokultúra Egyesület és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Hajdú-Bihar megyei elnöke nyitja meg.

Dr. Köhler Mihály neve szinte egyet jelent a magyar mezőgazdasággal. Hosszú, fordulatos pályafutása során egész életét alárendelte a mezőgazdaság ügyének. Életútját címszavakban így foglalhatjuk össze: mezőgazdász, főmezőgazdász, igazgatóhelyettes, főagronómus, tanszéki mérnök, kutató, műszaki és gazdasági tanácsadó, főmunkatárs, környezetvédelmi és mezőgazdasági szakértő-szaktanácsadó, őstermelő és mindmáig kitartó innovátor. Mindemellett kiváló közéleti ember is. Alapító tagja a Magyar Biokultúra Egyesületnek, tagja a Magyar Agrártudományi Egyesületnek, a Kertészek és Kertbarátok Országos Szövetségének, a Tarcal és Bodrogkeresztúr – Bodrogkisfalud – Szegi Hegyközségnek, a Magyar Feltalálók Egyesületének, tiszteletbeli elnöke a Tessedik Öreggazdász Egyesületnek. Két országos jelentőségű szabadalma és hét újítása van.

Dr. Köhler MIhály
Fotó: Méliusz Juhász Péter Könyvtár

Nehézségekkel, buktatókkal terhelt életútja során mindig elismerték tehetségét, rátermettségét, hatalmas munkabírását, szorgalmát, ezeket számtalan kitüntetés igazolja.

Három évtizedet a gyakorlatban töltött különböző mezőgazdasági nagyüzemek jelentős szakmai vezetői posztjain. Munkásságának maradandó eredményei ma is fellelhetők az ország különböző tájain. 1972 óta előadóként vesz részt konferenciákon és kiállításokon. Az öko- (bio-) gazdálkodást már több mint két évtizede elkötelezetten népszerűsíti.

Kiemelt elismerései:

  • A Magyar Feltalálók Nemzetközi Lovagrendjének lovagja (2010)
  • Sárközy Péter-díj (2006)
  • Arany Genius díj (2004)
  • Fleischmann Rudolf-díj (2012)
  • Dr. Köhler Mihály középiskolai tanulmányait 1949-ben, Szarvason fejezte be a ma már legendás hírű Tessedik Sámuel Középfokú Gazdasági Tanintézet jogutódjában. A szarvasi évek meghatározóak voltak. Egyik legfontosabb célja az alma mater emlékének ápolása, az iskolai hagyományok megmentése.

    „A föld szeretete, a haza szeretete! Magyarország felemelkedése elképzelhetetlen a mezőgazdaság nélkül.”

    A tárlat megtekinthető 2019. október 12-ig.

    A kiállításhoz kapcsolódóan az Országos Könyvtári Napok égisze alatt „Felelősségünk a földért – Egészséges élelmiszer termelése a talaj, a víz és a légkör védelmével” címmel dr. Köhler Mihály agrármérnök tart előadást 2019. október 4-én (pénteken) 10 órától a Méliusz Központi Könyvtárának előadótermében.

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában