gyakorlótéren a dandár

2019.08.06. 10:20

Nem mindennapi feladatra készülnek a debreceni lövészek

Ősszel több nemzetközi gyakorlaton is részt vesznek a bocskais katonák.

Fotó: Kiss Annamarie

Teljes gőzzel készülnek őszi megmérettetésükre a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár 39. lövészzászlóaljának katonái, ugyanis idén esedékes a NATO részére felajánlott magas készenlétű zászlóalj NATO CREVAL ellenőrzése. A többségében debreceni katonákból álló MH Zászlóalj Harccsoportnak ősszel a szövetség ellenőrei előtt kell bizonyítania, hogy továbbra is harckész és megfelel a NATO által támasztott kritériumoknak.

A felkészülés részét számos feladat és kiképzési terület alkotja, ezért a zászlóalj a nyár jó részét a hajdúhadházi gyakorlótéren tölti. Jelenleg az alegységek összekovácsolása zajlik, az elmúlt időszakban rajszinten már eredményesen tejesítettek a lövészek, a továbbiakban pedig szakaszszinten történnek a felkészítések.

A négyévente esedékes ellenőrzés csak az egyik nagy feladat azok közül, amelyek a debreceni dandárra várnak az év hátralévő részében. Ősszel több nemzetközi gyakorlaton is részt vesznek a bocskais katonák, amelyeket követően megkezdik a felkészülést a következő év első felére tervezett missziós feladataikra.

 

A CREVAL (Combat Rea­diness Evalution of Land Head­quarters and Units) kifejezés a NATO Szövetséges Európai Főparancsnokságának alárendeltségébe tartozó, szövetségi műveletekre felajánlott és kijelölt zászlóaljszintű, szárazföldi alegységek alkalmazási készenlétének felmérési és értékelési rendszerét jelenti.

Cs. Sárkány Beáta hadnagy

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában