fókuszban a környezetvédelem

2019.08.21. 17:44

Fenntartható Debrecen díjat alapít a város

Már péntektől pályázhatnak a város díjára a debreceni vállalkozások, munkahelyek.

Fotó: Molnár Péter

– Környezetünk megóvása és a felnövekvő generációk életkörülményeinek fontosságára tekintettel Debrecen város közgyűlése Papp László polgármester javaslatára Fenntartható Debrecen elnevezéssel díjat hoz létre – mondta Balázs Ákos önkormányzati képviselő, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője a sajtótájékoztatón, melyet stílusosan a nagyerdei Békás-tó játszóterén tartottak szerdán.

A képviselő rámutatott, Debrecenben jó élni, mert a város olyan közösséget alkot, mely képes a fontos ügyekért összefogni. – Kiemelten fontos közös érdeknek tartjuk, hogy Debrecenben minél több zöldfelület vegyen körbe bennünket, legyen jó minőségű ivóvizünk, javuljon a város levegőjének minősége, számoljuk fel az illegális szemétlerakókat, és a keletkezett hulladékot környezetbarát módon hasznosítsuk újra – sorolta Balázs Ákos.

– Azért dolgozunk, hogy Debrecen élhető, környezetbarát, szerethető város legyen. Ennek a munkának fontos mérföldköve a holnapi nap, amikor a közgyűlés a Fenntartható Debrecen díj létrehozásáról tárgyal majd – folytatta Papp Viktor frakcióvezető-helyettes.

Papp Viktor beszámolt róla, a díjra olyan debreceni vagy Debrecenben működő vállalkozások illetve munkahelyek pályázhatnak, amelyek mellőzik az egyszer használatos műanyagok – például az eldobható poharak tányérok, szívószálak – alkalmazását, ezen kívül legalább 2 feltételt teljesítenek az alábbiakból: egyes műanyagtermékek környezetre gyakorolt hatásának csökkentése iránti intézkedéseket, a környezettudatos hulladékkezelés, a hulladék keletkezésének megelőzését vagy a keletkező hulladék csökkentését célzó intézkedéseket, a károsanyag-kibocsátás csökkentésére szolgáló, a levegőminőség javítása iránti intézkedéseket, a hatékony energiafelhasználás iránti intézkedéseket hoznak, beszerzéseiket a környezetbarát, energiahatékony termékek piacáról valósítják meg.

Fotó: Molnár Péter

Már megvalósultak

Balázs Ákos emlékeztetett rá, az elmúlt időszakban a város vezetése több olyan kezdeményezést indított útjára, mely a környezetvédelemre hívja fel a figyelmet. Meghirdették a Debrecen a mi kertünk programot, melynek keretében tízezer fát ültetnek a következő öt évben; a TeSzedd! De inkább ne dobd el! akciót, mely a szemetelésnek üzen hadat. – E kezdeményezésekhez nagyon sok debreceni csatlakozott; köszönjük nekik, hogy erősítették a várost az akcióban való részvételükkel! – hangsúlyozta a képviselő. Mint mondta, ma korszerű autóbuszok közlekednek a városban, melyek a korábbiakhoz képest ötven tonnával kevesebb szennyező anyagot bocsátottak ki az elmúlt tíz évben. A Zöld Város program keretében zöldfelületeket hoznak létre és újítanak meg, s számos intézményben végzetek energetikai felújítást. Évekkel ezelőtt Debrecen elsőként biztosította a hulladék szelektív módon való gyűjtését, amit – a frakció javaslatára – hamarosan kiegészített a házhoz menő szelektívhulladék-gyűjtés.

A címre előreláthatóan már péntektől pályázhatnak, s egy évre lehet elnyerni; a pályázatban leírtakat pedig az Önkormányzat folyamatosan ellenőrizni fogja.

PtkI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában