gyümölcsös

2019.07.11. 18:01

Málna után jöhet a szeder

A málna gyengébb volt az idén, de a szeder rengeteg termést ígér a nyíracsádi önkormányzati kertekben.

Fotó: Kedves Zilahi Enikő

Július közepén lassan véget ér a málnaszezon. A nyírségi település önkormányzatának kertjeiben dolgozó közfoglalkoztatottak két-háromnaponta szedik a bogyókat, amiből sokkal kevesebb termett, mint tavaly. Nem kedvezett az időjárás, és sok vessző el is öregedett a négyéves ültetvényben. – Málnából nem sokat tudtunk értékesíteni, nem tudtuk kielégíteni a lakossági igényeket sem, az óvodába és a savanyítóba viszont jutott elegendő gyümölcs – tudtuk meg Lakatosné Nagy Erzsébet csoportvezetőtől, aki azt is elmondta, hogy a lakosok körében a málna után a szeder a legkeresettebb bogyós gyümölcs, amiből nem lesz hiány az idén.

Tóth Sándorné Vera évek óta dolgozik a mezőgazdaságban
Fotó: Kedves Zilahi Enikő

Futószederből özön van

– Gyönyörű a Kossuth utcai és a Buzitán található ültetvény is, a vesszők ontják a termést. Kétnaponként szedjük, de akár naponta át lehetne bogarászni. Szedni nagyon óvatosan kell, mert az érett gyümölcs hamar lehullik A futó szeder néhány héttel később kezd érni, mint az álló, ha lehet, akkor azon még több termés várható – magyarázta lelkesen a csoportvezető. A laikusnak feltűnhet, hogy a szederszedők meglehetősen sok fekete szemet hagynak maguk után.

Persze ez nem figyelmetlenség, hisz Lakatosné Erzsike magyarázata szerint nem elég, ha fekete színű a bogyó, csak akkor érett igazán, ha jól meg is duzzadnak a szemek. Vigyáznak is minden szemre, gondosan figyelnek a szedésre, mert a mézédes, nagyon egészséges gyümölcs iránt egyre nagyobb az érdeklődés Nyíracsádon.

Kedves Zilahi Enikő

Borítókép: Lakatosné Nagy Erzsébet nagyon örül a szeder bőséges hozamának

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában