Megemlékezés

2019.07.15. 13:17

Kopjafákat készíttetett elődei tiszteletére

A Történelmi Vitézi Rend Közép-Magyarország Keleti Törzsszékének törzskapitánya mondott beszédet.

Fotó: Vmirjáncki József

Az elmúlt évtizedek emlékeit idézték fel Körösszegapátiban, amikor a temetőben felújították és felavatták a két vitéz, idősb. Berekszászi Balázs (1884-1969) és idős Berekszászi Balázs (1912-1974) síremlékét. Mindketten Körösszegapátiban születtek.

Idősb. Berekszászi Balázs élő unokája, ifj. Berekszászi Balázs, aki tovább viseli ősei nevét, jelenleg Fóton él, nagyapjának és nagybátyjának kopjafát készíttetett Bak Géza berekböszörményi fafaragóval. A körösszegapáti temetőben istentisztelet mellett Szabóné Kurucz Tímea református lelkész avatta fel mindkét kopjafát. Erre az alkalomra Gödöllőről vitézek érkeztek dr. vitéz barátosi Bucsy László, a Történelmi Vitézi Rend Közép-Magyarország Keleti Törzsszékének törzskapitánya vezetésével.

Fotó: Vmirjáncki József

A református lelkésznő avatóbeszédében az emlékezés és a tisztelet fontosságát hangsúlyozta. Ez az az alkalom, amikor a múlt találkozik a jelennel, ez pedig nagyon dicséretes. Dicséretes, mert a jelen nemzedékéért küzdöttek az évtizedekkel ezelőtt élő emberek. Vitéz Bucsy László törzskapitány köszöntőjében elmondta, hogy a vitézek utódaként, mint a Történelmi Vitézi Rend tagjai fontosnak, kötelességüknek tartják azok emlékének a megőrzését, akik példát mutattak a hazaszeretetükből és a bátorságukról. A Körösszegapátihoz kötődő Berekszászi családnak példaértékű az a cselekedete, hogy több évtized múltával emlékeznek őseikre és díszes kopjafát készítettek sírjuk megjelölésére. Nagyon dicséretes az, hogy e kis Bihari településen 11 fő érdemelte ki a megtisztelő vitézi címet – hangsúlyozta a törzskapítány.

Vmirjáncki József

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában