Ahol csak a madár jár

2019.05.17. 11:30

Örömrepülés a cívisváros felett: hőlégballonra fel!

Anyakönyvvezetővel, pappal is szálltak már magasba a debreceni ballonosok.

Fotó: Napló-archív

A debreceniek számára korántsem idegen a magasban úszó hőlégballonok látványa. A színes járművek rendszeresen feltűnnek a cívisváros egén, és a 2015-ös helyi rendezésű Európa-bajnokság is sokak emlékezetében nyomot hagyott, amikor szinte ellepték az égboltot a feltűnő légi járművek. A bátrabbak azonban hamar kinövik a néző szerepét, és inkább maguk is kosárba pattannak, hogy madártávlatból tekintsenek alá a városra. Mit kell tudnia annak, aki szeretné átélni a sétarepülés élményét? Ennek jártunk utána Végh Sándor, a Debreceni Ballon Repülő Klub elnöke segítségével.

- A sétarepülésnek gyakorlatilag semmilyen egészségügyi feltétele nincs, nem is szükséges, hiszen az utasok szervezetét rendkívül kicsi terhelés éri – szögezte le Sándor a beszélgetésünk elején.

„Repültünk már 9 hónapos terhes kismamával is, a legidősebb utasunk pedig nem kevesebb, mint 94 éves volt.”

Hozzátette, a pilótának joga van nemet mondani olyan szélsőséges esetekben, mint amilyet például egy látványosan részeg utas jelenthet.

Tudnivaló ugyanakkor, hogy a súlykorlátozás mindig a hőlégballonok méretéhez és a külső hőmérséklethez igazodik. A Debreceni Ballon Repülő Klubnak is többféle méretű hőlégballonja van, így tehát járművenként eltérő lehet az utasok száma.

Különleges alkalmak

Van, akit egyszerűen csak a kíváncsiság, az örömrepülés élménye vezérel, de olyan utas is bőven akad, aki a hőlégballonozást ünnepélyes pillanatokkal köti össze. – Nagyon sok a lánykérés, és esküvőre is volt példa, repültünk már pappal, anyakönyvvezetővel is – mesélte Végh Sándor.

Az elnök elmondása szerint olyan még nem történt, hogy valaki rosszul lett a magasban, az viszont előfordult, hogy az utas meggondolta magát, bár ez igen ritkán esik meg.

Az időjárás az úr

A sétarepülések körülbelül egy órán át tartanak, és ez idő alatt a ballonok általában nem tesznek meg nagy távolságot. – A szélerősség és az időjárás erősen befolyásolja a tevékenységünket – hangsúlyozta Végh Sándor. – Utasrepültetésnél a talaj menti szél nem lehet erősebb 3 m/másodpercnél, ami kicsit kevesebb mint 11 km/óra. Több megszokott felszállási helyünk van, ahol különböző szélirányoknál szoktunk magasba emelkedni, mindig az adott napi széladatoktól függ, épp melyik helyszínt használjuk. Ugyanakkor ha odafönt túl gyenge a légmozgás, néha még az is gondot okoz, hogy kijussunk a város légteréből a leszálláshoz. Erősen időjárásfüggő tehát, hogy milyen távolságokra jutunk el, de lehetőség szerint igyekszünk kielégíteni az egyéni igényeket.

Nem lesz újabb mustra

A 2015-ös debreceni Hőlégballon Európa-bajnokság népszerűsége kapcsán Végh Sándort arról is megkérdeztük, mikor láthatunk újabb helyi rendezésű versenyt. – Sajnálatos módon ezután már nem lehetünk szemtanúi a pompás hőlégballonversenynek, anyagi feltételek híján ugyanis vissza kellett mondanunk a 2019-es Eb rendezési jogát – válaszolta.

Fotó: Napló-archív

- Ez egy nagyon drága tevékenység, anyagi háttér szükséges hozzá – mondta később, amikor arról érdeklődtünk, mennyire népszerű hazánkban ez a repülősport. – Az utóbbi 15 évben Magyarországon sokat romlottak a lehetőségek, a hazai klubok kétharmada megszűnt. Ugyanakkor a világ fejlettebb térségeiben közkedvelt sportnak számít, az 1997-es japán világbajnokságon például egy hét alatt több mint másfél millió néző gyűlt össze. Illetve többször jártunk az Egyesült Államokban, a Michigan állambeli Battle Creekben, ahová egyetlen repülőnapra 300-350 ezren látogattak el.

A legnagyobb biztonságban

Azok kedvéért, akik még mindig hezitálnak, leszögezzük: a hőlégballonok utasai kiváló kezekben vannak. A pilóták természetesen engedéllyel rendelkeznek, amelyet elméleti, majd gyakorlati oktatás és vizsga után kaptak kézhez. A ballonok állapotát illetően sem kell kételkednünk, hiszen Végh Sándor rendszeresen viszi járműveit ellenőrzésre a csehországi Brnóban székelő gyártóhoz, ahol szakszerű felülvizsgálaton esnek át.

A hőlégballonozás a repülés egyik legbiztonságosabb és legnyugodtabb formája, ráadásul életre szóló élményt, varázslatos panorámát tartogat a leendő utasok számára.

 

- Tari Nóra -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában