Megcsinálták

2019.05.31. 17:11

Óriási teljesítmény: célba értek a megyét körbefutó katonák

273 kilométer megtétele után érkeztek Debrecenbe a Hősök váltófutás résztvevői.

Fotó: Kiss Annamarie

A Medgyessy sétányon tartott katonai toborzó közönsége tapssal fogadta az Emlékfutás a Hősökért, Tavaszi Toborzó Hadjárat című, hétfőn kezdődött rendezvénysorozat célba érő futóit. A Hajdúsámson felől érkező, hivatásos, szerződéses és önkéntes tartalékos katonákból valamint civilekből, diákokból álló csapat tagjai összesen 273 kilométert tettek meg váltóban, „körbefutották” a megyét.

Több cél érdekében

A futók fogadásakor Nagy Zoltán alezredes, a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság II. Katonai Igazgatási Központjának parancsnoka elmondta: Hajdú-Bihar „körbefutása” során 18 járási központot érintettek. Nemcsak sportoltak, hanem az életüket a hazáért áldozó hősökről is több helyen megemlékeztek.

„Célunk volt a hagyományok ápolása, a honvédelmi nevelés, az egészséges életmód, a sport népszerűsítése”

- emelte ki.

Sikeres harcainkról

Ezután a magyar hősök emléknapjához kapcsolódva megkoszorúzták a Császári és királyi 39. gyalogezred emlékművét. Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere ott arról beszélt, hogy a hősök többsége nem készült erre a szerepre, a helyzet, a körülmények kényszerítették őket a cselekvésre, életük feláldozására.

 

Úgy vélte, hogy mi, magyarok, különösen a XX. században sajnos azokat az eseményeket emeltük történelmünk középpontjába, amikor katonáink vereségeket szenvedtek, például a tatárjárás, vagy a mohácsi vész alkalmával. Valójában nemzetünk történelméhez számos katonai siker is társul. Így például 907-ben a pozsonyi csata, Zrínyi téli hadjárata, a kuruc lovasság vitézsége, vagy az 1848-as, 49-es szabadságharc néhány csatája – tette hozzá.

A bizalom erősítése

– A mai magyar katona is megállja a helyét, hiszen Koszovóban, Irakban is szolgálatot teljesítenek. Büszkék lehetünk rájuk, és azokra, akik életüket adták ezen szolgálat közben. Ez a futás erősítette a bizalmat a honvédség és a civil lakosság között, azt a bizalmat, amelyet katonáink kiérdemeltek a XXI. században – jelentette ki Komolay Szabolcs alpolgármester.

OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában