Helyi közélet

2019.02.22. 14:41

Virágkocsi a pápa látogatására

Debrecen - Szent László ereklyéjét szállító virágkocsit küld Debrecen Csíksomlyóra, Ferenc pápa június elsejei látogatására – jelentették be pénteken sajtótájékoztatón a város, az egyetem és az egyházak képviselői.

Debrecen - Szent László ereklyéjét szállító virágkocsit küld Debrecen Csíksomlyóra, Ferenc pápa június elsejei látogatására – jelentették be pénteken sajtótájékoztatón a város, az egyetem és az egyházak képviselői.

Dénes Zoltán c. kanonok, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem oktatója emlékeztetett rá, hogy Szent László Erdély védőszentje, és „lelkeket egybeforrasztó” találkozásnak nevezte a majdani eseményt.

Debrecenben készítik, Somogyvárra megy, majd onnan indul zarándokútjára Debrecen és Nagyvárad érintésével Csíksomlyóig az a virágkocsi, mely Szent László hermáját (ereklyéjét tartalmazó mellszobrát) viszi magával Ferenc pápa látogatására. Ezután, mint zarándokutat megjárt kocsi tér vissza Debrecenbe, az ötvenedik virágkarneválra – hangzott el pénteken a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen (DRHE) rendezett sajtótájékoztatón. (Szent Lászlót először Somogyvárott temették el, később, 1110 körül vitték át holttestét Nagyváradra, ahol máig nyugszik.)

A virágkocsi ötlete a Debreceni Egyetem munkabizottságától származik, és az önkormányzat, a felsőoktatási intézmények, valamint a történelmi egyházak képviselői támogatólag csatlakoztak a kezdeményezéshez, ahogyan prof. dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere is.

– Törekszünk arra, hogy Debrecen neve a határon túli magyarság ügyével is összefonódjon. Ezt az elmúlt években számos kezdeményezéssel bizonyítottuk; a 2017-es Szent László-év nagyváradi eseményeinél a város jelen volt, és ez a mostani felkérés lehetőséget biztosít arra, hogy Debrecen az erdélyi magyarság szempontjából fontos eseménynek szintén részese lehet – hangsúlyozta Papp László polgármester. Hozzátette: a virágkocsi azt az üzenetet is elviszi Csíksomlyóra, hogy az anyaország felelősséget érez a határon túli magyarság iránt.

Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja emlékeztetett rá, a Néprajzi Tanszék folytat Szent Lászlóval kapcsolatos kutatásokat, és az intézménynek kihelyezett képzése van Nagyváradon. Úgy véli, egy régi hagyomány felújításában segíthet a tervezett program, mégpedig a zarándokutak újraszervezésében, ugyanis a török hódoltság előtt jelentős zarándokutak voltak, például Zágrábtól Nagyváradig.

Természetes, hogy nemzeti értékű kezdeményezést a görögkatolikus egyház is támogat – jelentette ki Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitája. Hangsúlyozta: Ferenc pápa látogatása a görögkatolikusok számára is fontos, e felekezet tagjai Romániában a kommunista diktatúra alatt nagyon sokat szenvedtek. A csíksomlyói események „sebeket fognak gyógyítani” a magyar-román, és a különböző felekezet közti kapcsolatokban is – mondta.

Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Római Katolikus Egyházmegye püspöke a zarándokút lelkiségére hívta fel a figyelmet és elmondta, az egyházmegyének szintén Szent László a védőszentje. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke felidézte II. János Pál pápa 1991. évi, történelmi jelentőségű látogatását, és reményét fejezte ki, hogy Ferenc pápa mostani útja is kiengesztelődést hoz majd a Kárpát-medencében, Erdélyben, Romániában.

SzT

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában