Helyi közélet

2019.02.15. 18:27

Orgonát kapott a Dóczy

Debrecen - A Magyar Református Szeretetszolgálat másfél millió forint értékű hangszerrel segítette az iskolát.

Debrecen - A Magyar Református Szeretetszolgálat másfél millió forint értékű hangszerrel segítette az iskolát.

Hétfőn érkezett meg a debreceni gimnáziumba az az orgona, melynek ünnepélyes átadóját pénteken délután tartották meg.

A kétmanuálos, pedálos hangszert a Magyar Református Szeretetszolgálat Hollandiából, a bussumi gyülekezettől kapta felajánlásként, hogy juttassák el Magyarországon arra a helyre, ahol a legnagyobb hasznát veszik.

– Úgy hallottam, itt már egy ideje kerestek orgonát, mi pedig kerestük ennek a hangszernek a helyét. Szomorú apropóból került Magyarországra ez az orgona, ugyanis Nyugat-Európában több templomot is bezárnak, így a hangszernek új otthon kell – mondta el Juhász Márton, a szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója azt is hangsúlyozva, hogy mindannyian lehetünk istendicsőítő hangszerek.

A Dóczy Gimnázium 420 diákjának ének-zene oktatásában nagy segítséget nyújt a hangszer, hiszen az egyházzenei énekek kíséretében mai napig az orgona a legelterjedtebb hangszer.

Gazdagabb egyházi ének

– Az egyházi éneket négy évfolyamon tanítom, ennek gerince a gyülekezeti énektanítás, amelyhez hozzátartozik az orgonakíséretes közös ének. Az eddigiekben ezt mindig zongorával oldottuk meg jobb híján. Ezzel a hangszerrel színesebb, gazdagabb, értékesebb lesz az egyházi énekóra – osztotta meg velünk Király Levente Zsolt, aki már 18 éve tanít ének-zenét és egyházi éneket a gimnáziumban.

A körülbelül nyolcéves hangszer esztétikailag és mechanikailag is kifogástalan állapotban van, az átadóünnepségen pedig a karnagy jóvoltából meg is szólalt az iskola legújabb zenei eszköze.

- Kiss Dóra -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában