Helyi közélet

2019.02.12. 11:14

Látogatóbarátabb lesz a hortobágyi puszta

Hortobágy - Hortobágy település életében példátlan fejlesztés következik.

Hortobágy - Hortobágy település életében példátlan fejlesztés következik.

Ezt Vincze Andrásné, a puszta falujának polgármestere mondta a település turisztikailag frekventált részeit korszerűsítő fejlesztési program bemutatóján, melyet kedd délelőtt tartottak Hortobágyon. A hárommilliárd forint költségből bő másfél év alatt megvalósuló projekt után a Hortobágy a világörökség címhez méltó, magasabb minőségű képet mutat majd az odalátogató turistáknak. A Kilenclyukú híd környékén lévő épületek és területek mellett Mátán és a pusztai állatparkban is lesznek fejlesztések.

Torbik Ákos, a hortobágyi génmegőrző kft. osztályvezetője hangsúlyozta: a tájegység három legnagyobb turisztikai szolgáltatójának, a génmegőrző kft.-nek, a nemzeti parknak és a településnek az együttgondolkodása, közös munkája eredményezte a térség épített infrastruktúrájának, a puszta programkínálatának megújítását. A két évtizede világörökségi címet kapott Hortobágyot a turisták igényeihez igazodva tudják majd bemutatni.

Fókuszban a világörökség

– Vizuális tisztítást végzünk a falu turisztikailag frekventált részén, megújítjuk és tartalmukban fejlesztjük a kiállítóhelyeket, javítjuk az infrastrukturális feltételeket, a programkínálat alapján négy évszakossá tesszük a Hortobágyot, és mindent egybevetve prémiumkategóriás világörökségi élményt kínálunk az idelátogatóknak – foglalta össze a település idegenforgalmi látnivalóit megújító, a világörökségi értéket új megvilágításba helyező, most induló projekt célját Danyi Zoltán, a Hortobágyi Nemzeti Park osztályvezetője . A bő másfél év alatt megvalósuló, 3 milliárd forintba kerülő fejlesztés után, a tervek szerint, évente mintegy 50 ezerrel több látogató jön a Hortobágyra.

Állatok a folyóparton

– A település központjában a vásártér teljes egészében új arculatot kap, és változni fog a megközelíthetősége is – részletezte a fejlesztési programot Danyi Zoltán. – A körforgalomból nem lehet majd behajtani a vásártérre, helyette elkészül a déli tehermentesítő út. A bazársor helyett egységes kivitelű, korszerűbb, a tájba jobban illő pavilonok épülnek, megfelelő számú és minőségű parkolóhelyet hozunk létre. A pásztormúzeum a projekt egyik legfontosabb eleme. Kívül-belül megszépül, tartalma megújul, közvetlen kijárása lesz a folyópartra. Annak a képe letisztul, a pusztára jellemző állatok lesznek ott, és olyan sétányt alakítunk ki, amely kulturált körülmények között vezet át a Kilenclyukú híd alatt. A körszínt elbontjuk, de felépítünk egy hozzá hasonló épületet, ami a világörökség információs központjaként funkcionál majd. A látogatóközpontot nyitottabbá tesszük, a jelenleginél jobban illeszkedik a vásártér képéhez. Belül a világörökségi értékek jelennek meg, a kézművesudvar pedig játszóházi jelleggel fog működni. A pusztai állatpark központi attrakciói a bivalyok lesznek, s dongahídon is átvezetjük majd az ottani tanösvényt. A mátai bemutatóteret négy évszakossá tesszük, új pusztakocsikat szerzünk be. Mindezt egységes információs- és jegyértékesítő rendszer szolgálja majd.

Páratlan érték

– Hortobágy település a nemzeti park szívében van, az állat- és növényvilág, valamint a műemléki környezet és a pásztorkultúra egyediségének köszönheti hírnevét. A településünk ennek a páratlan világörökségi értéknek méltó fogadóközpontja szeretne lenni. Ehhez segít a most induló fejlesztés – fogalmazott Vincze Andrásné polgármester.

KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában