Helyi közélet

2017.12.04. 07:51

A fogyatékkal élőkért Debrecenben

Debrecen - December 3. a fogyatékos emberek világnapja, mely az ő problémáikra figyelmeztet.

Debrecen - December 3. a fogyatékos emberek világnapja, mely az ő problémáikra figyelmeztet.

Magyarországon több mint 600 ezerre becsülik a tartósan egészségkárosodott és fogyatékossággal élő emberek számát. A Kenézy-kórházban a testi gondozás mellett a lelki segítségnyújtásra is nagy gondot fordítanak.

A legmodernebb technika

A rehabilitációs osztályon főként stroke, csonttörések és egyéb mozgásszervi műtéteket követően, valamint végtag-amputáció után évente 1400 beteget fogadnak. A sérült emberek kondícióját elsősorban gyógytornával javítják, de fizikoterápiás eszközöket is alkalmaznak.

– A legmodernebb technika áll a rendelkezésünkre, és a tavalyi felújítás révén a környezet is megfelelő. Nagy tornatermünket a legkorszerűbb eszközökkel szerelték fel, a kisebb termekben a mindennapos fejlesztő tevékenység és egyéni foglalkozás zajlik – sorolta Kánya Judit megbízott osztályvezető főorvos.

A rehabilitációs osztályon tavaly április óta nappali kórház is működik, naponta 25 beteget tudnak ott ellátni. A speciális részlegen 8-tól 16 óráig vannak foglalkozások, kezelések; a betegek le is pihenhetnek, majd délután hazatérnek.

Fizikai és lelki támogatás

A rehabilitációt a szakorvosok mellett gyógytornászok, terapeuták és pszichológusok segítik. Az egyik fő cél, hogy a beteg képes legyen az önálló életre, ne érezze, hogy kiszolgáltatott és segítségre szorul. A mozgássérült embereknek a fizikai erősítésen kívül lelki támogatásra is szükségük van. Kánya Juditék ezt is hangsúlyosnak tekintik.

– Nehéz feldolgozni, ha valaki például fiatalon elveszíti az egyik végtagját, de amikor a beteg átkerül a rehabilitációra, látja, hogy mindenki küzd azért, hogy jobb legyen; másrészt a kezelésnek köszönhetően javul is az állapota, és ez pszichésen jó hatású. Rászoktatjuk a tornára, a mozgásra, az önmagára figyelésre. Látja, hogy a másik beteg műlábbal, bot nélkül megy, és ez nagyon nagy erőt ad.

Nem adják fel

A betegek azt mondják, segít nekik, ha látják, hogy a betegtársak sem adják fel, és boldogan élhetik az életüket akár kerekesszékben is – hangsúlyozta az osztályvezető főorvos.

HBN

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában