Helyi közélet

2017.10.11. 11:34

Évek óta vártak erre a hírre a hortobágyiak

Hajdú-Bihar - Már mindenhol iható a csapvíz, a bizottság azonban még néhány településen vizsgálódik.

Hajdú-Bihar - Már mindenhol iható a csapvíz, a bizottság azonban még néhány településen vizsgálódik.

Napokon belül lezárulhat a megyénk több településén évek óta folyó ivóvízminőség-javító program. Ehhez az kell, hogy a hortobágyi, a zsákai, a berek­bö­ször­ményi, a hortobágy-szászteleki és a kabai beruházás esetében az esetleges szabálytalanságok feltárására indult eljárás befejeződjön. Ez független a vizsgálat eredményétől – tájékoztatta a Naplót Bakó István. A Hajdú-bihari Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulás elnöke elmondta azt is, hogy vizsgálatok két irányban folynak. Egyrészt a társulás elmulasztotta értesíteni a pályázatke­ze­lőt a problémákról (például, nem jó a vízminőség), másrészt ellenőrzik, hogy mindenhol megoldódtak-e az adminisztratív kifogások. Ha a minisztérium talál szabálytalanságokat, azok szankcionálása egyelőre megjósolhatatlan.

Szásztelken még mindig a bór az „úr”

– A szakemberek átmosták a vezetékeket, elvégezték a még hiányzó javítási és karbantartási feladatokat, így Szásztelek településrész kivételével, ahol a bór magas értéke a gond, minden paraméterében jó ivóvíz folyik a hortobágyi vízvezetékekből. Erről a napokban kaptuk meg a hivatalos értesítést, és ezzel úgy tűnik, lezárult a több éve tartó ivóvízminőség-javítási procedúra. A következő időszak feladata a víz jó minőségének megtartása, illetve további munkálatokkal javítani a közel 200 embernek otthont adó Szásztelek ivóvizét – válaszolt a Napló kérdésére Vincze Andrásné.

Hortobágy polgármesterét annak apropóján kerestük meg, hogy a településen az ivóvíz minőség ügyében július 13-án megtartott lakossági fórumon a vízszolgáltató és a jobb minőségű csapvizet eredményező munkálatokért felelős társaságok két hónapot adtak maguknak arra, hogy hosszú évek után minden paraméterében megfelelő víz folyjon a hortobágyi vezetékrendszerből.

A konténereket lezárják

Mint akkor arról helyszíni tudósításunkban beszámoltunk, elege van a puszta faluja lakóinak az ivóvízminőség-javító program résztvevőinek „teszetoszaságából”, végre iható vizet szeretnének. Legalább olyan ízűt, színűt és szagút, mint amilyen a program indulása előtt volt. A fórumon felszólalók ellentmondásosnak érezték, hogy az új kút fúrását is magába foglaló ivóvízjavító program után rosszabb lett a vizük. Olyannyira rossz, hogy Szásztelek településrészen lajtoskocsikban odaszállított vizet ihattak csak az ott élők.

Vincze Andrásné elmondta azt is, hogy a település központjában lévő ivóvíztisztító konténert napokon belül lezárják és intézkednek annak elszállításáról, figyelemmel az üzemeltető és a szakmérnök nyilatkozatára. Rendelkezésükre álló vízvizsgálati jegyzőkönyv adatai alapján az ivóvíz megfelelő a településen.

HBN–KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában