Helyi közélet

2017.08.31. 14:38

Tekintélyes emlékművet emelnek Debrecenben

Debrecen - Méretben is komoly alkotással gazdagodik az Emlékkert.

Debrecen - Méretben is komoly alkotással gazdagodik az Emlékkert.

Egyhangúan támogatta a debreceni közgyűlés csütörtökön azt, hogy a város 35 millió forinttal járuljon hozzá annak az emlékműnek az elkészítéséhez, amelyet a reformáció születésének 500., a Második Helvét Hitvallás debreceni reformátusság általi elfogadásának, felvételének 450. évfordulója emlékére állíttat, avat az önkormányzat a Tiszántúli Református Egyházkerülettel közösen október 31-én (az egyházkerület ugyanennyit tesz hozzá). Továbbá a város legfeljebb 5 millió forintig a mű elhelyezésének költségeit is fizeti.

Győrfi Sándor Munkácsy-díjas és Győrfi Lajos Szervátiusz-díjas szobrászművészek hat méter magas, háromszög formájú alkotása az Emlékkertben lesz látható. Az emlékmű tetejére egy csillag-napkorongot idéző aranyozott bronz kompozíció, a Kálvincsillag kerül. A kompozíció egyik oldalán – Debrecen szimbólumaként – főnixmadár látható, a másikon az „Agnus Dei”, vagyis Isten báránya (utalva Jézusra, s a keresztáldozatra).

Fotó: Matey István

Az emlékmű belseje – akár egy kapu – átjárható, belső ívében régi gótikus bronz ablakrács töredék emlékeztet majd a régi András templomra (annak oldaltermében fogadta el ugyanis az 1567-es zsinaton a lelkipásztorok közössége a már említett hitvallást). Az alkotás alapgondolata a református templomok egyik keresztény jele, a Kálvincsillag, amely a XVII. században meginduló erőteljes ellenreformációval szembeni tiltakozás s a katolikusoktól való minél élesebb elkülönülési szándékot is hivatott kifejezni.

A fő értékek közt

Fekete Károly református püspök beszédében megjegyezte, a reformáció, s debreceni történetének gondolatiságát emlékmű fejezi ki, nem szobor. Debrecen hol szerényebb, hol látványosabb formában leteszi névjegyét a reformáció mellett – említette, megköszönve az önkormányzat támogatását és az emlékévi rendezvényekben való együttműködését. Papp László polgármester a reformációt a város egyik legfontosabb értékének nevezte, emlékeztetve arra, hogy közben egy másik nagy vállalás, a közadakozás révén is segített az Árpád-téri templom felújítása szintén jól halad.

HBN-RaL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában