Helyi közélet

2017.07.25. 13:35

Olvasói levél: Ne lehessen bármit kiállítani!

Debrecen - <em>Magyar és külföldi festőművészekből álló csoporttal tolmácsként a Modemben jártam, ahol megtekintettük a kiállításokat. Természetesen sok érdekes, modern alkotásban gyönyörködhettünk a különböző termekben. Egy valamit azonban nem neveznék alkotásnak.</em>

Debrecen - Magyar és külföldi festőművészekből álló csoporttal tolmácsként a Modemben jártam, ahol megtekintettük a kiállításokat. Természetesen sok érdekes, modern alkotásban gyönyörködhettünk a különböző termekben. Egy valamit azonban nem neveznék alkotásnak.

Az összekötő folyosón már messzebbről kopácsoló hangra lettünk figyelmesek. A képernyő elé érve aztán kiderült a hang forrása: egy magyar fiatalember festékkel összemázolt farostlemezt aprított fejszével darabokra. Amit pedig nem sikerült neki szétvágnia, azt lábbal törte kisebb részekre. Ennek az „alkotási folyamatnak” az eredménye látható a falon kiállítva: néhány festékes farostlemez darab egymás hegyén-hátán.

Én ezt nem nevezném művészi alkotásnak. Ez a rombolás az igazi művészet megcsúfolása és nem érdemli meg, hogy kiállítsák egy múzeumban! Ez a színvonal alatti „mű” nem száz méterre van Munkácsy trilógiájától, hanem sok fényévnyi távolságra. Tudom, hogy a modern művészet égisze alatt rendkívül furcsa dolgokkal is lehet találkozni – még szamár farkához kötött ecsettel is alkottak már festményt –, de ezeknek az ostobaságoknak szerintem nincs helye egy komoly kiállításon.

- Magi Zsolt László, ny. főiskolai nyelvtanár -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában