Helyi közélet

2017.06.21. 13:00

Küldjön hírt! - Töri- és műveltségi vetélkedő a Benedek Elek-iskolában

Debrecen – <em>Idén tizenötödik alkalommal rendeztük meg az országos történelem- és műveltségi vetélkedőt a Debreceni Benedek Elek Általános Iskolában.</em> <em>

Debrecen – Idén tizenötödik alkalommal rendeztük meg az országos történelem- és műveltségi vetélkedőt a Debreceni Benedek Elek Általános Iskolában.

A verseny megrendezését a Nemzeti Tehetség Program keretében szakmailag és anyagilag is támogatták az Emberi Erőforrások Minisztériuma és társszervezetei. E tanévben „A Hunyadiak kora ” címmel a XV. századi Magyarország történetének feldolgozására került sor. A versenyben mintegy négyszáz – az ország minden megyéjéből s a fővárosból is nevezett – 6-8. osztályos tanuló vett részt négyfős csapatokban dolgozva. A versenysorozat decemberben kezdődött, 2 írásbeli forduló megoldása után került sor a legjobbak kiválasztására és május végén a döntő megrendezésére.

Az írásbeli fordulók során a tanulók elsősorban történelem, emellett irodalom, művészetek, egyetemes kultúra, tudomány és technika témakörökben kutattak, rejtvényeket, játékos feladatokat oldottak meg, térképeket rajzoltak, korabeli leveleket és krónikákat írtak, kreatív feladatokban mérték össze tudásukat. A feladatokban megemlékeztünk Hunyadi János törökellenes harcairól, Hunyadi Mátyás uralkodásáról, a humanizmus és a reneszánsz egyetemes kultúrtörténeti emlékeiről, magyarországi elterjedéséről és emlékeiről. A döntőn résztvevő 13 csapat korabeli mondák bemutatásában, emellett történelmi rigmusok írásában is jeleskedett. A tanulók a több hónapos vetélkedés során tankönyveik mellett sokféle történelmi és irodalmi anyagból, lexikonokból, filmekből, művészeti albumokból gyarapították ismereteiket, természetesen a modern kor vívmányát, az internetet is igénybe vehették a felkészülésükhöz, illetve az interaktív táblát egyes feladatok megoldásához.

A csapatok verseny közben

A történelem vetélkedőhöz az alsó tagozatosok számára kiírt rajzpályázat és Történelem a számítógépen rajz- és prezentációkészítő pályázat is kapcsolódott, amelyre az ország minden részéről, sőt Erdélyből is érkeztek nagyon szép munkák, amelyek a döntőn kerültek kiállításra. A legjobb pályamunkák készítői szintén itt vehették át a jutalmaikat.

A későbbi győztes makói csapat bemutatkozása

A legjobbak közé, az öt hónapig tartó versenysorozat döntőjébe Hajdú-Bihar megyéből négy csapat, a nádudvari, az esztári, a bocskaikerti általános iskolák és a házigazda Benedek Elek Iskola diákjai jutottak be. A tartalmas, magas színvonalú versenysorozat végén ez évben a legeredményesebbek a makói Kálvin Téri Református Általános Iskola Fehér Holló és Hagymatikum csapatai voltak, akik az 1. és 3. helyet szerezték meg. 2. helyezést a sellyei Kiss Géza Általános Iskola és Zenei AMI Humanisták csapata, 4. helyezést a Budapest XVIII. Kerületi Táncsics Német Nemzetiségi Általános Iskola Corvinus csapata, az 5. helyezést pedig a Hajdú-Bihar megyét képviselő Bocskaikerti Német László Általános Iskola Humanista tudósok csapata ért el.

Ők és a döntőn résztvevő valamennyi csapat és felkészítő tanár értékes könyv- és tárgyjutalomban, emellett az írásbeli fordulók további eredményes csapatai is jutalomban részesültek.

Gratulálunk valamennyi versenyzőnek, felkészítő pedagógusnak és nem utolsó sorban a Debreceni Benedek Elek Általános Iskola humán munkaközösségének, tantestületének, dolgozóinak és közreműködő tanulóinak a nagyszerű versenyért, a kiváló rendezésért!

- Tóthné Bulátkó Gabriella, a verseny koordinátora -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában