Helyi közélet

2017.05.17. 16:35

A Civil Fórumnak sem tetszik a Lycium megvásárlása

Debrecen - Dr. Gondola Zsolt Zoárd szerint ez egy ráfizetéses, kedvezőtlen üzleti konstrukció.

Debrecen - Dr. Gondola Zsolt Zoárd szerint ez egy ráfizetéses, kedvezőtlen üzleti konstrukció.

Dr. Gondola Zsolt Zoárd, a Civil Fórum Debrecen Egyesület önkormányzati képviselője közleményben kritizálta a Lycium Hotel önkormányzat általi megvásárlását. Úgy fogalmazott, a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. éves beszámolóiból arról kaptak tájékoztatást az önkormányzati képviselők, miszerint a Debreceni Gyógyfürdő Kft. eredményét jelentősen rontja a Lycium Hotel működtetésével felmerülő költség. Szerinte ez egy ráfizetéses, kedvezőtlen üzleti konstrukció volt és aggályosnak ítélte az adásvétel körülményeit.

Az ellenzéki politikus azt írta, hogy egyrészről elmaradt a közgyűlés tagjainak előzetes tájékoztatása, amely egy ilyen nagy értékű ügyletnél elvárható lett volna, különösen a jelenlegi városvezetés együttműködő gyakorlatát figyelembe véve. Másrészről aggályos, ha egy ilyen szerződés esetében nem a megszerzett vagyontárgy rentabilitását emelik ki, hanem a vagyonnövelést és a vagyon egyben tartását – állította dr. Gondola Zsolt Zoárd.

Úgy vélte, hogy a közgyűlés azért vállalta át a Debreceni Vagyonkezelő Zrt-től a DKV Zrt-nél felmerülő költségeket, hogy anyagi forrásait nyereséget termelő ügyletekre fordítsa. A Civil Fórum Debrecen Egyesület annak tisztázásra érdekében, hogy hasznos-e a város számára a szálloda megvásárlása, kérdésekkel fordult a Vagyonkezelő Zrt-hez.

Dr. Gondola Zsolt Zoárd ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy ilyen nagy értékű vagyon vásárlása esetén a döntéshozók felelőssége is megkerülhetetlen, amelyre a szálloda működésének egyéves eredményei fognak választ adni.

A város vagyonát gyarapítják

Reakcióra kértük a közgyűlés Fidesz-KDNP frakcióját, akik azt közölték, hogy továbbra is az az álláspontjuk mint amit hétfőn a Jobbik hasonló tartalmú közleményére válaszoltak.

Eszerint a Hotel Lycium turistákat hozhat Debrecenbe. A legnagyobb frakció úgy vélte, az elmúlt időszakban több alkalommal is tanújelét adta a városvezetés annak, hogy párbeszédre törekszik. A Hotel Lycium megvásárlásával kapcsolatos döntés a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. igazgatóságának a város érdekeit szolgáló, üzletileg racionális döntése volt – tették hozzá. Kifejtették: ennek indokairól a polgármesteri vezetés részletesen beszámolt és nagyon jelentős eredménynek tartják, hogy a Kölcsey Központ épületegyüttese teljes egészében városi tulajdonba került.

A Fidesz-KDNP frakció szerint Debrecen számára mindig fontos volt a város vagyonának gyarapítása. Miközben 1998-ban még csak 24,5 milliárd forintot tett ki ez az összeg, addig 2016-ban már elérte a 352 milliárd forintot. A növekedés tizennégyszeres azóta amióta az ő politikai közösségük irányítja Debrecent – zárul a legnagyobb frakció közleménye.

HBN


A hitelkonstrukció lezárása még tart, de már elmondható, a Kölcsey Központ teljes épületegyüttese rövidesen a város tulajdonába kerül. Ugyanis a négycsillagos Hotel Lyciumot 917 millió forintért megvásárolja a város az épületkomplexumot felépítő Keviép Kft. projekt cégétől – jelentette be Papp László polgármester szerdai sajtótájékoztatójukon.

A Jobbik frakciója nem tartja jó üzletnek, a Fidesz-KDNP racionális döntésként értékeli.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában