Helyi közélet

2017.03.08. 14:21

Magaskultúrára is áldoznak Debrecenben

Debrecen - A Főnix Rendezvényszervező idén is közel 200 millió forintot szán a virágkarneválra.

Debrecen - A Főnix Rendezvényszervező idén is közel 200 millió forintot szán a virágkarneválra.

Nincs változás 2017-ben a cívisváros nagyrendezvényeinek prioritási sorában. A Debreceni Bor- és Jazznapokra, a Debreceni Virágkarneválra és Nagyerdei Szabadtéri Játékokra jut kiemelt figyelem, miután ezek a turisztikai vonzerővel is bíró nagy nyári események – olvasható ki a Főnix Rendezvényszervezőnek a város 2017-es költségvetéshez készült üzleti tervéből.

Mint megtudtuk, még folyamatban van az előző év üzleti zárása, mely alapján a tavalyi virágkarnevál tényleges költsége közel 196 millió forint volt. 2016-ban az 50 éves virágkarnevál üzleti tervben szereplő költségeit a rendezvényt megelőzően 27 millió forinttal egészítette ki a város. A rendezvényszervező a kiegészítő támogatást országos marketingkampányra és az új programelemként megjelenő 3D-s épületvetítésre fordította – tudtuk meg. 2017-ben az előző évi megvalósítási költségekhez hasonló összeggel kalkulál a Főnix. Az anyag szerint virágkarneválra idén 194 millió forintot fordítanak, az önkormányzati támogatáson felül 130 milliós bevétellel tervez a társaság.

Büdzsé: veszteséggel kalkulálnak

A Főnix Rendezvényszervező működésében a legnagyobb költséget a városi nagyrendezvények (457 millió forint) mellett továbbra a Kölcsey Központ (388 millió) üzemeltetési költsége jelenti. Összességében a nonprofit kft. költségvetése 1,383 milliárdos kiadással és 1,247 milliárdos bevétellel tervez. A 2017-es büdzsé egyenlege mínusz 136 millió forint lehet, ami háromszor több, mint az előző évi terv volt. A 2016-os év költségvetésének tervezett egyenlege 42 millió forintos deficitet mutatott, a várható eredmény viszont már plusz 36 millió forint körül alakul.

A Nagyerdei Szabadtéri Színpad kapcsán arról olvasni, hogy május 1. és szeptember 30. között minimum 20 színházi előadást kell tartani, amiből legalább egynek saját bemutatónak kell lennie. Az uniós támogatással felújított színpadon további 20 rendezvénynapot is meg kell tölteni programmal a beruházás fenntartási időszakában (2015 és 2019 között). A vállalás ambiciózus: 2012-höz képest 63 százalékos nézőszám-növekedést kell elérni az időszak végére.

Igény a koncertekre

A Kölcsey Központban idén is számolnak tömeg- és magaskulturális programokkal egyaránt. Az nem meglepő, hogy utóbbiak anyagi profitot nem termelnek – a hasznukat nem is ebben mérik. A népszerű kulturális programokra (például könnyűzenei koncertek) azonban jelentős az igény, ezek gazdasági hasznot is hoznak. A Bényi Árpád-terembe színvonalas kiállításokat terveznek: itt nyílik március 12-én a 26. Debreceni Tavaszi Tárlat. Júniusban lesz villamostörténeti kiállítás, az év második felében pedig Bíró Lajos festő-, Szabó László szobrász- és Fábri Zoltán festőművész, filmrendező munkáiból is rendeznek tárlatot.

HBN


Marad a filharmónia

A tavalyi évhez hasonlóan idén is a Kölcsey Központ lesz a Kodály Filharmónia otthona – olvasható szintén az anyagban. A tervek szerint az együttes több mint 20 koncertnapra igényli a központ nagytermét. Ez egyébként azzal jár, hogy a rendezvényszervező bizonyosan túllépi a Kölcseyben rendelkezésére álló 100 napos felhasználási keretet. Ilyen esetben pedig minden egyes nap után bérleti díjat kell fizetni a Debreceni Gyógyfürdő Kft.-nek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában